Trei pacienți, pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfânta Maria" din capitală. Numărul donatorilor a scăzut la o treime față de anii trecuți

Trei pacienți, pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfânta Maria" din capitală. Numărul donatorilor a scăzut la o treime față de anii trecuți
foto: cvlpress.ro

Trei pacienți se află pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfânta Maria"din capitală și așteaptă să fie operați, însă intervențiile vor avea loc când li se vor găsi donatori compatibili.

Pe lista de așteptare a spitalului erau înscriși patru bolnavi, însă unul dintre ei s-a stins din viață anul trecut, în timp ce aștepta efectuarea operației.

Reprezentanții Spitalului "Sfânta Maria"anunță că, în cazul transplantului pulmonar, rata de supraviețuire la un an este de 75 la sută și că intervențiile vor începe când vor fi găsiți donatori compatibili.

Situația este îngrijorătoare fiindcă numărul donatorilor a scăzut la o treime față de anii trecuți, a spus medicul Victor Zota.

"Din păcate, numărul donatorilor a scăzut la o treime, după campania din 2016 a ministrului Sănătăţii, astfel că în 2017 am avut foarte puţine transplanturi", a spus acesta, potrivit news.ro

Zota a mai spus că orice român poate pleca pentru un transplant în străinătate dacă obține negație de la un centru din țară.

"Orice român poate face transplant de ficat, rinichi, cord şi, în viitor, plămâni, în străinătate, chiar dacă aceste operaţii se fac în ţară, dacă obţine negaţie din centrul acreditat în acest sens. Este vorba despre pacienţi marginali, adică la care riscul operatoriu este ridicat. Spre exemplu, operaţia de plămân este simplă, dar pacientul are risc operator major, din cauza obezităţii sau a altor boli grave asociate", a explicat Zota.

Urmăriți B1TV.ro și pe