Creatoare de modă din Videle Liliana Ţuroiu, aviz pozitiv pentru numirea în fruntea ICR Bruxelles: Ce „moştenire” lasă în urmă după 2 ani ca preşedinte al Institutului Cultural Român

Creatoare de modă din Videle Liliana Ţuroiu, aviz pozitiv pentru numirea în fruntea ICR Bruxelles: Ce moştenire lasă în urmă după 2 ani ca preşedinte al Institutului Cultural Român
Foto: ICR.ro

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu a fost avizată pozitiv pentru funcţia de director al ICR Bruxelles, în urma votului din comisiile reunite pentru cultură şi politică externă a Senatului. Aceasta a primit 14 pentru şi 2 împotrivă.

Împotriva numirii acesteia au votat cei doi reprezentanţi ai USR. Senatorul Dan Lungu a arătat că din trei puncte de vedere această numire este cel puţin imorală şi a susţinut că ar fi fost mai bine ca Liliana Ţuroiu să demisioneze înainte de a candida pentru altă poziţie.

„Dna Liliana Turoiu a primit avizul comisiilor reunite (cultură & externe) ale Senatului pentru a pleca director la ICR Bruxelles. Reprezentanții USR am votat împotrivă.

În discursul meu, am spus în linii mari următoarele.

Decizia de a fi propunerea ICR pentru această poziție este cel puțin imorală din trei motive :

– Printr-un artificiu, șefa ICR practic se autopropune ca director al ICR Bruxelles ;
– Toate formalitățile (de le eliberarea postului la Bruxelles pană la audiere in comisii, trecând prin MAE si Ministerul culturii) au durat cam o săptămînă, cu tot cu week end. Există posturi de director, de director adjunct sau referenți care sunt vacante de ani de zile sau care necesită prelungiri și sunt tergiversate de nu știu când. E absolut imoral să îți rezolvi propriul post în timp record, în vrreme ce alte situații similare sunt ținute la sertar.
– Propunerea ICR pentru un director de filială către MAE și MCIN ar trebui precedat de un concurs. Așa ar fi transparent și meritocratic. Altminteri asistăm la tot felul de nepotisme și clientelisme.

Dna Turoiu pleacă de la presedinția ICR într-un context foarte tulbure. În primul rând, nu și-a susținut niciun raport de activitate în fața comisiei de cultură și a Parlamentului. Așa cum și-a rezolvat plecarea într-un timp record, mobilizând o groază de instituții în prag de vacanță, la fel ar fi putut rezolva susținerea rapoartelor de activitate pe 2017 și 2018. Apoi, mai există un Raport dezastruos al curții de conturi pe 2017, care e public, cu multe lucruri grave, iar noi nu știm cum a implementat măsurile. De asemenea, mai există două petiții la Comisia de abuzuri a Senatului, una se referă la faptul că nu răspunde deloc propunerilor de proiecte culturale, iar cealaltă privește cheltuielile exagerate cu deplasările, anchetarea și timorarea angajaților, precum și întocmirea neconformă a organigramei.

Propunerea mea a fost să amânăm audierea până după momentul în care dna Turoiu iși va susține rapoartele de activitate în Parlament, ceea ce s-ar fi putut întâmpla săptămîna viitoare, oricum va fi sesiune extraordinară. N-a mers.

De fapt, cel mai simplu ar fi fost ca doamna Turoiu sa-ți dea demisia. După care să candideze unde vrea și unde poate”, a scris senatorul Dan Lungu pe Facebook.

Comunicatul privind avizul pozitiv pentru numirea Lilianei Ţuroiu:

„Liliana Ţuroiu a primit aviz pozitiv la propunerea de numire pentru funcţia de director al ICR Bruxelles

Plenul reunit al Comisiei pentru cultură și media și al Comisiei de politică externă din Senatul României a avizat pozitiv astăzi, 25 iunie 2019, propunerea de numire a doamnei Liliana Țuroiu pentru funcția de director al Reprezentanței ICR Bruxelles.

Directorul ICR Bruxelles este, conform legii, coordonator general al proiectului EUROPALIA și omolog al managerului general Europalia Internațional.

În calitate de președinte al ICR, Liliana Țuroiu a coordonat demersurile de pregătire a participării țării noastre la EUROPALIA ROMÂNIA 2019, precum și grupul de lucru interministerial înființat în acest scop.

Coordonarea, în Belgia, a implementării celor 260 de proiecte pe care România le va prezenta în cadrul Europalia, în contextul în care postul de director al ICR Bruxelles a devenit vacant precum și timpul scurt rămas până la data deschiderii oficiale, au impus o soluție în măsură să asigure continuarea bunei colaborări cu partenerii belgieni și implementarea optimă a proiectelor.

Conform procedurii legale, Comisiile pentru cultură și media și cea de Politică externă vor informa Biroul Permanent și plenul Senatului României cu privire la avizul favorabil pentru numirea doamnei Liliana Țuroiu în funcţia de director al ICR Bruxelles. Ca urmare a acestui vot, după obținerea tuturor avizelor, Senatul României va lua act de eliberarea din funcția de președinte al ICR, urmând a fi propus, conform legii, un nou președinte”, se arată într-un comunicat de presă.

Acest aviz pozitiv vine în acelaşi timp în care în comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat se discută o petiţie în care Liliana Ţuroiu este acuzată că în activitatea sa în fruntea ICR ar fi comis mai multe fapte care ar fi ilegale şi a avut acţiuni care sau tentă de abuz. (Detalii AICI)

Cât priveşte activitatea Lilianei Ţuroiu în fruntea Institutului Cultural Român reamintim căB1.roa arătat cum a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (DetaliiAICI)

Tot în materialul din 15 mai,B1.roa ridicat problema detașărilor în loc de angajări din ICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.

Unul din argumentele cel mai des invocate de Liliana Ţuroiu pentru a justifica desele călătorii la Bruxelles este festivalul Europalia, pentru care suma alocată de ICR, doar în 2019, este de peste 6 milioane euro (29.400.000 lei). Tot pentru acest festival, preşedintele ICR face lobby la Guvern pentru a eluda legea achizițiilor publice şi a putea da un contract cu dedicaţie. (DetaliiAICI)

Urmare a acestui material, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”. Prin această comisie, Ţuroiu a ales să îşi ancheteze subordonaţii în dauna unor măsuri privind transparentizarea activităţii sale în fruntea ICR. (DetaliiAICI)

Liliana Ţuroiu conduce Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de cătreSenatcu susţinerea PSD. Născută în Videle, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.