SOLICITARE CONTROVERSATĂ: TVR a ajuns să ceară presei să-şi dezvăluie sursele pentru a afla cum au ajuns publice informaţiile despre banii cheltuiţi pe salarii

SOLICITARE CONTROVERSATĂ: TVR a ajuns să ceară presei să-şi dezvăluie sursele pentru a afla cum au ajuns publice informaţiile despre banii cheltuiţi pe salarii

Gest fără pecedent în piaţa media. Televiziunea publică pare să o fi luat-o pe urma politicienilor, trimiţând joi presei o solicitare în care anunță că va „notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv”.

„Notificare publică privind difuzarea informațiilor cu caracter confidențial din contractele comerciale încheiate de SRTv:

În ultima perioadă, în spațiul public au fost diseminate o serie de informații cu caracter confidențial privind aspecte comerciale din contracte sau convenții încheiate de SRTv cu partenerii săi.

Având în vedere faptul că asemenea acţiuni reprezintă o expunere legală pentru SRTv, în considerarea dispoziţiilor legale şi regulamentare incidente, conducerea televiziunii publice va demara, în regim de urgență, o anchetă administrativă complexă, prin care să identifice persoanele care se fac vinovate de divulgarea informaţiilor confidenţiale către terţi.

De asemenea, reprezentanții Televiziunii Române vor notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv”, se arată în notificarea trimisă de televiziunea publică.

Solicitarea SRTv vine la scurtă vreme după ce publicaţia Libertateaa scris despre banii cheltuiți cu realizatorul emisiunii „România 9”, Ionuț Cristache, cu invitații acestuia, iar ulterior despre banii cheltuiți cu vedetele invitate la „Cerbul de Aur”.

Conform informaţiilor Libertatea, preluate şi de alte instituţii media, Ionuț Cristache ar primi de la postul public un salariu de 26.377 lei (aproximativ 5.650 de euro).

Contactat de Paginademedia.ro, Ștefan Pană, reporterul Libertatea care a semnat seria de dezvăluiri din ziar, a arătat că sursele nu se fac publice niciodată.
„Așa cum jurnaliștii ar trebui să știe foarte bine, sursele nu se fac publice niciodată, iar dezvăluirile ziarului Libertatea vor continua”, a spus reporterul publicaţiei.

Ulterior și parlamentarul USR Iulian Bulai a făcut publice o serie de plăți ale TVR către invitații permanenți ai emisiunii „Romania 9”. Bulai a notat că realizatorul Ionuț Cristache ar fi primit în perioada ianuarie – octombrie – 2018 suma de 78.298 de euro, Ion Cristoiu (9.570 de euro), Marius Pieleanu (8.097 de euro), Radu Soviani (5.586 de euro), Mircea Dinescu (15.149 de euro) și Cristian Gheorghe (8.774 de euro).

Tot Libertatea a mai dezvăluit că TVR ar fi plătit un milion de euro pentru artiștii care au concertat pe scena din Brașov.