UE vrea sateliți prin care să monitorizeze tăierea ilegală pădurilor. Vor reuși să stopeze defrișările din România?

UE vrea sateliți prin care să monitorizeze tăierea ilegală pădurilor. Vor reuși să stopeze defrișările din România?
Sursa foto: Pixabay

Politicile Uniunii Europene referitoare la protejarea ariilor protejate va obliga statele membre să folosească tehnlogia modernă, cum ar fi sateliții Copernicus, pentru depistarea furturilor de lemn.

Drept urmare, s-au adoptat o rezoluție și un regulament menite să ducă la îndeplinirea obiectivelor.

Obligativitatea monitorizării poate stopa din ritmul dezastrului

Ministrul Mediului, Tanczoz Barna, a menționat recent că România se poate alinia cerințelor în acord cu activiștii de mediu care avertizează că în România defrișările ilegale au încă un ritm periculos.

Gabriel Păun, Agent Green a precizat că imaginile satelitare de înaltă rezoluție pot fi contractate gratuit de Guvernul României pentru a fi introduse ca modul suplimentar al actualului inspector al pădurii: „Tocmai asta se urmărește de CE și PE să nu mai fie la nivel facultativ în România, ci obligatoriu” a completat ecologistul.

Strategia urmează să fie adoptată de Consiliul European

Mihai Diac, unul dintre fondatorii comunității Codrii Iașilor, citat de ProTV, declară că, pe lângă copacii marcați de pădurari, sunt tăiați ilegal mulți alții. Spre exemplu, o pădure bătrână de 12.500 de hectare din apropierea Iașiului este tocată zilnic de drujbe; doar 1% din suprafața acesteia beneficiază de protecție strictă, conform sursei amintite.

Parlamentul European vrea să salveze ultimele păduri seculare de pe continent în timp ce pe teritoriul României zonele protejate nu beneficiază de protecție decât declarativ, conform activiștilor de mediu.

UE vrea și lemn dar și păduri în România

Potrivit activiștilor de la Agent Green, în fiecare oră, în România sunt tăiate aproape șase hectare de pădure: pentru încălzire, conform celor din Ministerul Mediului, se arde aproape o treime din cantitate. Parlamentul European solicită statelor membre ca utilizarea copacilor pentru producția de energie să fie sustenabilă și promite stimulente financiare pentru cei care adoptă tehnici de protecție și refacere a fondului forestier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene