Un cutremul de magnitudine 4 a avut loc în județul Buzău

Un cutremul de magnitudine 4 a avut loc în județul Buzău
Foto: pixabay.com

Un cutremur de magnitudine 4 s-a produs joi seară în județul Buzău, zona seismică Vrancea, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur de magnitudine 4 în județul Buzău: Cel mai puternic seism din ultimele săptămâni

Seismul a avut loc la ora 23:21, la adâncimea de 123 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brasov, 71km NE de Ploiesti, 121km S de Bacau, 124km N de Bucuresti, 128km V de Braila, 130km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 176km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 203km SV de Iasi.

Inițal, specialiștii anunțaseră magnitudinea de 3,9 pentru acest sesim.

Cutremurul de joi seară este cel mai puteric seism produs în România în luna octombrie.

Un alt seism, tot de magnitudine 4 a avut loc, pe 10 octombrie, înzona seismică Făgăraș-Câmpulung, Prahova. Epicentrul său a fost localizat la oadâncime de 64 de kilometri.

Cel mai puternic seism produs până acum, în acest an, a avut magnitudinea de 5,2

Cel mai puternic seism care a avut loc în acest an, în România, s-a produs în județul Vrancea, loc în dimineața zilei de 31 ianuarie, la adâncimea de 120 de kilometri și a avut magnitudinea de 5,2 pe scara Richter.

Magnitudinea anunțată inițial a fost de 5,4, iar ulterior a fost revizuită la 5,2 şi apoi la 5,3. A patra oară, INFP a stabilit că magnitudinea a fost de 5,2 pe scara Richter. Sesimul a fost resimțit atunci și în Capitală.

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, întrebat dacă sunt pregătite echipele ISU să intervină în cazul unui cutremur major, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a răspuns: ”Sunt mult mai bine pregătite decât înainte. În ultimii trei ani a fost o dotare mult mai consistentă și fonduri europene care au fot cheltuite în acest sens. Așa că dotarea este mult mai bună și pregătirea este mult mai bună. Dar rămâne ideea ca prevenirea este cea mai importantă. Asta înseamnă că acele clădiri care sunt cu risc trebuie să fie în cel mai scurt timp rezolvate astfel încât să nu avem un impact major al unui cutremur”.

Cel mai important seism din ultimii ani a avut loc la 28 octombrie 2018, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 pe Richter.