Un inginer japonez a explicat cum rezistă clădirile la cutremurele puternice: „Există legi speciale, stricte”

Un inginer japonez a explicat cum rezistă clădirile la cutremurele puternice: „Există legi speciale, stricte”
Sursa foto: Pixabay

În urma miilor de clădiri prăbușite în Turcia și Siria, după cutremurele puternice de ieri, un inginer japonez a explicat cum rezistă clădirile în Japonia la astfel de fenomene.

Cum rezistă clădirile din Japonia la seismele puternice

Masaaki Nakayama, unul dintre inginerii japonezi, specialiști în megastructuri, care lucrează la podul de la Brăila, a vorbit despre cum sunt construite clădirile din Japonia pentru a fi rezistente cutremurelor puternice din țara lor.

„Sunt foarte apropiat de suferința celor care au murit sau sunt răniți în acest cutremur, de asemenea noi avem turci care lucrează în companie și dacă au fost persoane care s-au putut întoarce în Turcia i-am lăsat să se întoarcă în perioada aceasta. Când am fost în Turcia m-am uitat la infrastructura de acolo și coloanele care țin casele mi s-au părut cam subțiri, nu sunt foarte puternice și cred că asta a fost una dintre probleme.

Clădirile japoneze sunt făcute special ca să reziste la aceste mișcări de cutremur, inclusiv există legi speciale, stricte, pentru a limita astfel de dezastre. În ultima vreme au fost destul de multe cutremure mari și în Japonia, o dată la un an, un an și jumătate, numai că sunt afectate doar anumite zone.

În Japonia, clădirile mai mici au mai multe șanse să cadă, însă cele mari sunt construite cu respectarea strictă a unor legi speciale, iar din acest motiv rămân în picioare. Aceste cutremure nimeni nu are cum să știe unde și când se vor întâmpla. Sincer, am fost foarte șocat atunci când am primit aceste vești legate de Turcia și sunt foart trist pentru ce s-a întâmplat acolo. Dacă e vreo posibilitate de a ajuta, doar trebuie să ne spuneți”, a spus Masaaki Nakayama, pentru digi24.ro.

Din spusele inginerilor, Japonia este o țară sigură, întrucât au acordat o atenție sporită modului în care sunt construite clădirile.

„La noi, la clădirile mai mici, fundația este foarte puternică și este calculat nivelul la care casa ar trebui să se miște la cutremur și este făcută special să nu cadă. La clădirile mai înalte nu se încearcă trecerea în forță a clădirii peste cutremur, ci prin amortizarea șocului și maleabilitate”, a spus Yuya Uchida, inginer.

Urmăriți B1TV.ro și pe