Un medic din Bihor, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită de 334 de ori, într-un dosar privind certificatele de invaliditate

Un medic din Bihor, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită de 334 de ori, într-un dosar privind certificatele de invaliditate
Sediul DNA. Sursa: Facebook

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, joi, că a dispus trimiterea în judecată a Anei Guț, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale la Casa Județeană de Pensii Bihor, pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit procurorilor, este vorba despre 334 de acte materiale, iar dosarul se referă la certificatele de invaliditate.

DNA: Un medic din Bihor, trimis în judecată pentru că ar fi luat mită de 334 de ori

Procurorii anticorupție din Oradea au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

  • ANA GUȚ, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă, pentru  săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (334 acte materiale),

  • Două persoane fizice fără calitate specială, pentru  săvârșirea infracțiunii  de complicitate la luare de mită în formă continuată,

  • Două persoane fizice fără calitate specială, pentru  săvârșirea infracțiunii  de complicitate la luare de mită,

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015, spun magistrații, Ana Guț ar fi primit în mod repetat – mai precis de 334 de ori – sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 euro) ce nu i se cuveneau de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical.

Tranzacțiile vizau îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

„De situația menționată a profitat și inculpata Coșa Violeta Dorina, care în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului Guț Ana din cadrul aceleiași instituții, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu și de asemenea, ar primit de la inculpata Guț Ana, în mod repetat, sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit”, menționează DNA.

Procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata Violeta Dorina Coșa, asistenta medicală, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă în cadrul cabinetului medicului asigurărilor sociale Ana Guț. Acordul prevede o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.

DNA a precizat că au fost identificați 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015,  ar fi ajutat-o pe Ana Guț să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Patru dintre aceștia au fost trimiși în judecată.

„Cu alți 10 dintre inculpați,  întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reținute în sarcina acestora și au solicitat încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, în cauză au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare.

Nu în ultimul rând, DNA spune că dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la perchezițiile domiciliare) și asupra acțiunilor / instrumentelor financiare / bunurilor puse sub sechestru.

„Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a conchis DNA.