Un oraș este sufocat de poluare din cauza unei mine închise de 10 ani (VIDEO)

Un oraș este sufocat de poluare din cauza unei mine închise de 10 ani (VIDEO)
foto: infocs.ro

La un deceniu de la închiderea minei de la Moldova Nouă, localnicii încă au probleme din cauza poluării cu metale grele. De vină ar fi iazurile de decantare care nu au mai fost întreținute. Iar șansele ca această situație să se rezolve sunt minime. Compania minieră Moldomin, care se ocupă cu exploatarea se află acum în faliment și a fost amendată de nenumărate ori, însă în zadar .

Oraș sufocat de poluare din cauza unei mine închise de 10 ani

#DIRECT_ONE_zis9tu#

Acolo e o poluare sistematică de fiecare dată când plouă, iar iazul nu e umectat natural pentru că altă șansă nu au, fiind în lichidare, la vitezele vântului mai mari de 30,.50 de kilometri la oră și uscarea se produce fenomenul de particule de praf, arată B1 TV.

Fosta exploatare cupriferă de la Moldova Nouă, închisă în urmă cu 10 ani, continuă să polueze orașul. Peisajul este unul apocaliptic, cu furtuni de praf că în deșert. Problemele au început după golirea iazurilor de decantare ale minei. Acum, la orice adiere de vânt praful toxic rămas pe fundul gropilor se ridică în aer.

Rezolvarea situației ar fi ca lacurile să fie întreținute, însă compania Moldomin nu are banii necesari.

Pană acum, Garda de mediu a amendat în repetate rânduri Moldomin, însă firma nu a făcut nimic să oprească poluarea. Numai în ultimii 2 ani, compania a primit amenzi de aproape 300.000 de lei. Localnicii spun că exploatarea este o adevărată bombă ecologică.

Moldomin și-a sistat activitatea în 2006, iar în 2010 a intrat în faliment. În martie, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonantă de urgentă care prevede alocarea de la bugetul de stat a 1,7 milioane de euro pentru ecologizarea iazurilor de decantare din zonă Moldova Nouă.