Un primar din Dolj ar fi distrus 20 de hectare de cultură de floarea-soarelui pentru a construi un drum

Un primar din Dolj ar fi distrus 20 de hectare de cultură de floarea-soarelui pentru a construi un drum
Foto: Cotidianul

Un primar din județul Dolj ar fi distrus aproximativ 20 de hectare de cultură de floarea-soarelui, pentru a construi un drum de acces către o pădure, notează jurnalistul Ion Spânu, pentru Cotidianul.

Spânu l-a numit în materialul pentru Cotidianul drept „Drumul hoților de lemne”, el fiind traseul realizat de primarul din Calopăr, în mijlocul unei parcele de 700 de metri, fiind deja însămânțată cu floarea-soarelui de Cerealcom.

„Drumul hoților de lemne” din Dolj

„Sînt convins că dacă oricăruia dintre cititori i s-ar spune că un primar distruge 20 ha de cultură de floarea soarelui doar pentru că așa vrea el, prima întrebare pe care ar pune-o ar fi dacă acela mai este încă în libertate.

Ei, bine, primarul comunei Calopăr, județul Dolj, pe numele lui Bobin Daniel, chiar a făcut această „crimă” și nimeni nu-i cere socoteală! Cu atît mai mult, cu cît povestea aceasta se petrece chiar la debutul unei crize alimentare severe, cînd prețul alimentelor de bază au luat-o razna, inclusiv cel al uleiului, pentru care floarea soarelui este materia primă”, a scris jurnalistul de la Cotidianul.

Jurnalistul a precizat faptul că reporterii de la Cotidianul au fost chemați la fața locului de conducerea societății „Cerealcom” din Segarcea, care administrează parcela de 700 de hectare de teren ce aparține de Calopăr.

Jurnaliștii de la Cotidianul spun că drumul din mijlocul plantației de floarea-soarelui a fost realizat de primarul din Calopăr în interesele proprii.

„În sudul țării circulă o legendă care arată cît de fertil este pămîntul pe aici. Se spune că dacă n-ai semăna nimic, tot s-ar face o bună recoltă numai din sămînța care a căzut din camioane la ultima recoltare! E lesne de înțeles că, dacă ai grijă de acest pămînt și dacă din cer sau de pe conductele de irigație mai vine la timp și apa, vom avea cu toții asigurată hrana, cuvîntul cheie, în jurul căruia se vor roti marile crize alimentare care deja își arată colții.

Primarul comunei Calopăr nu pare să fie preocupat de aceste chestiuni. El are alte preocupări, dictate de propriile sale interese. Una dintre acestea este să ușureze munca hoților de lemne din pădurea Radovan! Știu, pare incredibil, dar exact asta se petrece acum sub nasul indiferent al instituțiilor statului care ar trebui să intervină”, scrie Cotidianul.

Foto: Cotidianul

Foto: Cotidianul

Căi de acces, deja construite pe lângă parcela însămânțată

Potrivit sursei citate mai sus, în jurul parcelei ce fusese însămânțată de Cerealcom există deja căi de acces.

„Pare absurd, însă chiar asta arată cele două fotografii: că se face un „drum” prin mijlocul tarlalei cultivate. Un drum care pornește de la marginea satului Sălcuța, comuna Calopăr, și se termină în… Pădurea Radovanului!

Un  drum fără nici o noimă, mai ales că pe marginea tarlalei, pe lîngă pădure și pe lîngă culturile deja însămînțate, sînt construite căi de acces cu șanțuri de scurgerea apei, pe care se pot deplasa utilajele agricole ale tuturor cultivatorilor din zonă.

Drumul făcut ilegal de primarul comunei Calopăr, Bobin Daniel, ignoră cele mai elementare legi care protejează proprietatea sub orice formă. Un drum care-i are ca destinatari doar pe hoții de lemne din Pădurea Radovanului și care se plîng că pădurarii pun așa-zise „scoabe” pe drumurile deja existente la marginea tarlalei tocmai pentru a-i împiedica pe hoții de lemne să vină cu căruțele sau mașinile pentru a tăia copacii! Iată cum arată aceste drumuri care nu sînt pe placul hoților de lemne pentru că sînt supravegheate de pădurari sau sînt prea lungi”, a mai scris Ion Sânu, pentru Cotidianul.

Foto: Cotidianul

Gunoaiele, o problemă în comuna Calopăr

Jurnalistul Ion Sânu susține că în comuna Calopăr, cea în care este primar Daniel Bobin, gunoaiele sunt o problemă.Totodată, potrivit sursei citate mai sus, primarul Bobin nu a răspuns când a fost contactat de reporterii Cotidianul.

„În cîteva ore cît am stat în zonă, am văzut mormanele de gunoaie care se adună în apropierea caselor, amenințînd sănătatea locuitorilor, în special a copiilor. (…) Cît am stat noi pe tarlalele din Calopăr, alături de jurnaliștii din presa locală, n-am reușit să-l vedem la față pe primarul Bobin Daniel, telefonul său fiind mereu închis în fața apelurilor repetate.

Că n-a venit să ne explice cum de s-a gîndit să distrugă o parte din viitoarea recoltă de floarea soarelui pentru a construi „drumul hoților de lemne”, treacă-meargă, dar nu l-am găsit nici lîngă numeroasele gropi de gunoi construite ad-hoc prin toate satele comunei”, a mai transmis jurnalistul, pentru Cotidianul.

Foto: Cotidianul
Foto: Cotidianul

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”