Un primar, un viceprimar și trei foști și actuali consilieri locali, găsiți în conflict de interese de ANI

Un primar, un viceprimar și trei foști și actuali consilieri locali, găsiți în conflict de interese de ANI

Un primar, un viceprimar și trei foști sau actuali consilieri locali au fost găsiți în conflict de interese administrativ, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Primarul comunei Forăşti din judeţul Suceava, Brăduţ Avrămia, a emis, încheiat şi semnat acte administrative şi juridice în baza cărora primăria a vândut soţiei acestuia un teren în suprafaţă de 811 metri pătraţi, teren aflat în proprietatea privată a comunei, încălcând, astfel, prevederile articolului 76, alineatul (1) din Legea nr. 161/2003, conform comunicatului.

Şi viceprimarul comunei Mihai Bravu din judeţul Giurgiu, Cristian Nichita, a participat la şedinţele Consiliului Local Mihai Bravu, luând parte la deliberarea şi adoptarea bugetului general propriu pe 2012 şi 2013, buget în care sunt incluse şi sume alocate Şcolii Gimnaziale „Dumitru Constantin”, unitate al cărei director este sora persoanei evaluate, încălcând, astfel, dispoziţiile articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile articolului 75, litera a) din Legea nr. 393/2004.

Totodată, inspectorii ANI au constatat că Ionuţ-Manuel Ciribaşa, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Bordeşti din judeţul Vrancea, a participat la şedinţa Consiliului Local Bordeşti în care s-a aprobat concesionarea unei suprafeţe de 217,29 de hectare de păşune comunală către Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Producătorilor Agricoli Bordeşti, asociaţie în cadrul căreia acesta deţine calitatea de membru fondator, precum şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Director, încălcând, astfel, dispoziţiile articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile articolului 77, alineatul (1) din Legea nr. 393/2004.

Concesionarea s-a realizat prin încheierea unui contract de concesiune semnat de către Consiliul Local al Comunei Bordeşti, în calitate de concedent, şi Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Producătorilor Agricoli Bordeşti, în calitate de concesionar, reprezentată de către membrii fondatori ai acesteia printre care şi persoana evaluată.

Gavril Văsii, consilierul local în cadrul Consiliului Local al Comunei Vintilă Vodă din judeţul Buzău, a participat la şedinţa Consiliului Local al Comunei Vintilă Vodă, luând parte la deliberarea şi adoptarea hotărârii prin care s-a aprobat închiriere prin licitaţie publică cu strigare a păşunii comunale aflată în proprietatea comunei, după ce, anterior şedinţei, a formulat o cerere la primăria comunei prin care solicita aprobarea arendării a 45 de hectare din păşunea existentă.

Acesta, în calitate de președinte al Comisiei pentru agricultură, activităţi economico-financiare, amenajarea teritoriului, urbanism, protecţia mediului şi turismului din cadrul Consiliului Local al Comunei Vintilă Vodă, a analizat proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică cu strigare a păşunii comunale proprietatea Comunei Vintilă Vodă, avizând favorabil proiectul.

Ulterior adoptării hotărârii Consiliului Local, în calitate de preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de animale Vintilă Vodă, acesta a depus oferte în sensul participării la licitaţia organizată. Astfel, asociaţia a încheiat două contracte având ca obiect închirerea unei suprafeţe de 53 de hectare de păşune, încălcând prevederile articolului 46, alineatul 1) din Legea 215/2001, precum şi cele ele articolului 75, litera f) şi ale articolului 77, alineatul (1) din Legea 393/2004.

Potrivit inspectorilor ANI, şi Valentin Ilie, fostul consilier local în cadrul Consiliului Local Târgovişte din judeţul Dâmboviţa în mandatul 2008 – 2012, s-a aflat în conflict de interese după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la şedinţele Consiliului Local Municipal Târgovişte, votând pentru adoptarea hotărârilor privind atribuirea unor proiecte de reabilitare infrastructuri educaţionale, prin procedura licitaţiei publice.

Ulterior adoptării hotărârii Consiliului local, societatea în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic a participat la procedurile de licitaţie pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică de lucrări, încălcând, astfel, prevederile articolului 46, alineatul (1) din Legea 215/2001şi cele ale articolului 75, lit. c) din Legea 393/2004.

Potrivit prevederlor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”, iar persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`