România, țara cu cea mai mica rată de vaccinare, dar cel mai mare festival de muzică. Untold se ține la Cluj cu 300.000 de participanți, în ciuda valului 4 al pandemiei

România, țara cu cea mai mica rată de vaccinare, dar cel mai mare festival de muzică. Untold se ține la Cluj cu 300.000 de participanți, în ciuda valului 4 al pandemiei
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Cel mai mare festival din România începe astăzi la Cluj-Napoca. În ciuda valului 4 al pandemiei, Festivalul Untold se va ține oricum, spre deosebire de anul trecut, când a fost anulat.

Untold a ajuns la ediția cu numărul șase și adună în fiecare an cei mai importanți DJ din lume. Anul acesta, la Cluj Arena și Sala Polivalentă vor urca pe scenă David Guetta, DJ Snake, Martin Garrix și mulți alții. Mii de participanți sunt așteptați să vină în aceste zile la festivalul din Cluj Napoca, chiar dacă rata de vaccinare din România este de doar 31%.

Organizatorii susțin că Untold va fi cel mai sigur loc public din România. Aceștia au pregătit o serie de măsuri de siguranță, printre care și obligativitatea purtării măștii pe tot parcursul evenimentului.

Un festival cu aproximativ 300.000 de participanți, organizat în valul 4 al pandemiei

Festivalul se va desfășura în valul patru al pandemiei, iar în ultimele zile România a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Totodată, INSP a anunțat că varianta Delta se transmite comunitar pe teritoriul țării noastre.

În ultimele trei zile, în România, au fost raportate peste 2.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar numărul persoanelor internate la ATI este în creștere.

Totodată, festivalul Untold are loc chiar îniante de începerea noului an școlar, în data de 13 septembrie. Elevii urmează să revină fizic în bănci, până când în localitatea respectică se atinge pragul de 6 infectări la mia de locuitori. Revenirea în bănci a fost privită cu skepticism de către specialiști și se așteaptă să conducă și ea la o creștere a numărului de cazuri.

România este singura țară din Europa în care se organizează un astfel de eveniment, cu un număr atât de mare de participanți. Restul țărilor evitând astfel de spectacole, tocmai pentru a nu conduce la o creștere a numărului de infectări.

Accesul, în baza certificatului de vaccinare. Persoanele vaccinate pot transmite virusul

Anul acesta 80% dintre persoanele care participă sunt vaccinate sau au trecut prin boală, susțin reprezentanții Untold. Accesul la festival se va putea face doar de către persoanele care au asupra lor Certificatul Digital COVID-19 sau dovada testării rapide antigen.

„Acest certificat limitează orice încercare de fraudare a sistemului.

Noi ne-am luat un angajament atunci când am anunțat că vom face din Untold cel mai sigur eveniment posibil. Nu aveam cum să nu-l respectăm. De aceea am luat măsuri suplimentare față de ceea ce legislația în vigoare ne impune în acest moment.

Untold e primul eveniment la care se folosește acest certificat european COVID. Accesul se poate face și de cei care își fac un test rapid. Avem 28 de centre de testare în toată România, nu doar la Cluj”, a explicat Edy Chereji.

Totuși, la festival sunt așteptate aproximativ 300.000 de persoane, iar faptul că persoanele imunizate prin vaccinare pot transmite boala, în cazul în care sunt infectate, este unul deja cunoscut.

Reamintim că prin vaccinare, persoanele sunt protejate de o formă severă de COVID-19, iar în cazu în care sunt purtători ai virusului SARS-CoV-2, aceștia pot transmite în continuare virusul celorlalți cetățeni din comunitate, inclusiv persoanelor vârstnice sau vulnerabile cu care intră în contact.

Masca va fi obligatorie la festival

Organizatorii spun că toți participanții vor fi obligați să poarte mască și că peste 2.000 de polițiști și jandarmi vor veghea la respectarea acestei reguli și la desfășurarea în bune condiții a festivalului.

Angajații Ministerului de Interne vor fi asistați în misiunea lor și de 700 de agenți de securitate.

„Contextul pe care-l cunoaștem cu toții a creat niște provocări dar am reușit să trecem peste ele. Avem un line-up foarte generos în acest an. Cel mai important lucru e că artiștii și-au dorit să ajungă la Untold.

Cei care erau confirmați în 2020 au găsit soluții să ajungă în acest an. Au fost și situații în care unii artiști nu au turnee în Europa. Oricâte provocări ar fi fost am reușit să trecem peste ele. Asta e important. Va fi un festival fără compromisuri, la amploarea edițiilor precedente”, a spus Edy Chereji, director de comunicare, într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro.

Tot în acest weekend, va avea loc un alt festival de muzică, Saga Festival din Capitală. Și la acest eveniment sunt așteptați mii de fani. Evenimentul are loc în București unde mai multe bulevarde vor fi închise în perioada 10-12 septembrie.