Uriașă operațiune DIICOT: Peste 600 de percheziții, în care sunt implicați aproape toți procurorii Direcției

Uriașă operațiune DIICOT: Peste 600 de percheziții, în care sunt implicați aproape toți procurorii Direcției
Foto: Poliția Română / Facebook

UPDATE, 11 noiembrie, ora 10.40: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că miercuri dimineața au avut loc 619 misiuni la nivel întregii țări, în care s-au desfășurat percheziții și descinderi.Au fost vizate mai multe grupări infracționale specializate în trafic de droguri, proxenetism, trafic de migranţi, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, şantaj și alte fapte.

Velaa catalogat operațiunea de amploare efectuată deDIICOTdrept „ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracționalității în România”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Aproape toți procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) participă, miercuri dimineață, la 386 de percheziții, în 24 de dosare penale care vizează 20 de grupări infracționale.

Operațiune de amploare a DIICOT: Sute de percheziții concomitente, pentru destructurarea mai multor rețele de crimă organizată

Uriașa operațiune DIICOT a fost declanșată pentru că, în ultimele luni, în contextul pandemiei de coronavirus, liderii unor mari grupări de crimă organizată care acționau în vestul Europei au revenit în țară și și-au reluat activitatea aici.

Cele 386 de percheziții din 24 de dosare penale se desfășoară concomitent, miercuri dimineață, în Bucureşti şi în județele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Timişoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud.

Vizate de procurorii DIICOT și de polițiști sunt mai multe grupări infracționale specializate în trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, trafic de migranţi, înşelăciune sau şantaj.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Pandemia a adus înapoi în România infractori care acționau în Occident

În primăvară, când pandemia de coronavirus s-a extins și în Europa și numeroasele restricții de circulație impuse au blocat activitatea în multe sectoare economice, mulți români stabiliți în străinătate au revenit în țară. Printre ei, însă, s-au aflat și unii cu trecut infracțional. Autoritățile au transmis încă de atunci că au în vedere acest lucru și că iau măsuri.

„Cu siguranță avem în atenție această situație. (…) Noi suntem atenți întrucât în țară au revenit foarte mulți cetățeni, spunem noi unii dintre ei cu preocupări altele decât cele legale. Avem în vedere toată gama de activități polițienești. Acestea s-au stabilit în fiecare județ, în funcție de specific, de preocupările acestora, de evidențelor care sunt ținute la nivelul inspectoratelor județene de poliție”, a declarat, la începutul lunii aprilie, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Rețea care făcea ”afaceri” cu indemnizații de creștere a copilului, destructurată de DIICOT la începutul lunii

Pe 3 noiembrie, procurorii DIICOT și ofițerii de poliție judiciară au efectuat 50 de percheziţii domiciliare în judeţele Călăraşi şi Ilfov şi în Bucureşti. Ei au destructurat o rețea infracțională specializată în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

„În perioada 2017 – 2020 s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, a obţinut sume consistente de bani cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani”, transmitea DIICOT, la acea vreme, printr-un comunicat.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat la 8.273.224 de lei, adică 1.698.813,9 de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`