Valabilitatea Certificatului Covid-19 al UE a fost prelungită cu un an

Valabilitatea Certificatului Covid-19 al UE a fost prelungită cu un an
/ Foto: Inquam Photos / George Călin

Instituțiile europene au anunțat că Parlamentul European împreună cu statele membre au convenit luni să prelungească regulamentul în ceea ce privește certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în interiorul Uniunii, cu un an.

Tot mai multe state cer din nou călătorilor certificatul verde, la intrarea în țară. De aceea,  ”legislatorii europeni vor să garanteze că cetățenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare’, a explicat PE într-un comunicat, conform DCNews.

Valabilitatea Certificatului Covid-19 al UE a fost prelungită cu un an

Astfel că, acest certificat, care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, precum un test negativ sau  trecerea prin boală în ultimele șase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi ar urma să expire pe data de 30 iulie 2022.

Prelungirea valabilității acestui certificat a fost propusă  din luna februarie.

”Situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

Comisarul a precizat de asemenea, ”Suntem hotărâți să revenim la libera circulație fără restricții și salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”.

Chiar și așa, ”acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranță, dacă o creștere a infecțiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricții”, a mai adăugat comisarul european.

Pentru ca acordul să funcționeze, mai trebuie să fie aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul UE, iar astfel va putea fi aplicat începând cu 30 iunie, conform Antena3.ro.

Țări care solicită certificatul verde

Românii care se pregătesc de concedii în afara țarii trebuie să știe că există mai multe țări unde autoritățile solicită prezentarea certificatului verde.

Spania

Italia

Turcia

Franța

Germania

Portugalia

Cipru

Acest document atestă vaccinarea, testarea sau trecerea recentă prin boală.De asemenea, Grecia, Bulgaria, Marea Britania sau Croația nu solicită certificatul verde.

Urmăriți B1TV.ro și pe