Scandalul vandalizării mormintelor din Valea Uzului continuă: Cimitirul Eroilor NU mai poate fi vizitat decât o ORĂ PE SĂPTĂMÂNA ȘI CU PROGRAMARE (FOTO)

Scandalul vandalizării mormintelor din Valea Uzului continuă: Cimitirul Eroilor NU mai poate fi vizitat decât o ORĂ PE SĂPTĂMÂNA ȘI CU PROGRAMARE (FOTO)
Foto: Facebook/ Consiliul Judetean Harghita

Scandalul vandalizării mormintelor din Valea Uzului continuă. Cimitirul Eroilor nu mai poate fi vizitat decât o oră pe săptămână și cu programare, a decis Consiliul Județean Harghita.

Astfel, cimitirul poate fi vizitat duminica, între orele 16.00 și 17.00, doar de persoanele înscrise pe lista.

„S-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotararea consiliului local Sanmartin de a inchide cimitirul, astfel aceasta este nula. Din initiativa si cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Judetean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de prefectura, nici de alte institutii.

Cimitirul care se gaseste pe teritoriul localitatii Sanmartin, fapt recunoscut si de o hotarare guvernamentala, poate fi vizitat in fiecare zi de duminica, intre orele 16:00 si 17:00, pe baza programarilor prealabile”, a transmisCJ Harghita pe Facebook.

Primii vizitatori dupa noul program au fost membrii delegatiei judetului Borsod-Abauj-Zemplen din Ungaria, condusi de presedintele Torok Dezso.

Măsura vine după ce, la finele lunii mai mai, Consiliului Local Sânmartin a decis interzicerea accesului în cimitirul eroilor din Valea Uzului timp de 30 de zile.


Scandalul a pornit după ce mai multe incidente au avut loc la cimitirul de la Valea Uzului, respectiv crucile amplasate în memoria eroilor români au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Viceprimarul localităţii a fost dus la audieri, la poliţie, după aceste incidente.

Tags: