Valeriu Gheorghiţă: CNCAV a propus Ministerului Sănătății să renunţăm la vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca (VIDEO)

Valeriu Gheorghiţă: CNCAV a propus Ministerului Sănătății să renunţăm la vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că structura a propus Ministerului Sănătății ca România să renunțe la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Propunerea a fost înaintată în contextul interesului tot mai scăzut al populației de a se imuniza cu acest vaccin.

România, pe punctul de a renunța la vaccinul AstraZeneca

„În ședința CNCAV de săptămâna trecută, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând că e un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare.

Din punct de vedere al cost eficienţei şi al managementului stocurilor, propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii a fost aceasta”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți.

De altfel, acesta a anunțat de săptămâna trecută că el și colegii săi din CNCAV iau în calcul să propună renunțarea la vaccinul AstraZeneca.

Câți români s-au vaccinat anti-COVID cu serul AstraZeneca

Potrivit datelor oficiale, în ultima zi s-au vaccinat în România 65.090 de persoane, din care doar 16.709 cu prima doză. În total, 7.218.456 de români au schema de vaccinare completă, iar 1.370.411 au și a treia doză administrată.

În ultima zi nicio persoană nu a primit serul de la AstraZeneca. În total, cu acest vaccin au fost imunizate 433.285 de persoane, din care 418.741 au schema completă, iar cinci au trei doze primite.

În rândul celor vaccinați cu serul AstraZeneca s-au înregistrat 6.167 de reacții adverse. Spre comparație, cu serul Pfizer au fost vaccinate cu schema completă 4.644.943 de persoane, fiind raportate în rândul lor 9.746 de reacții adverse.

Urmăriți B1TV.ro și pe