Valeriu Gheorghiță: Persoanele care s-au vaccinat cu o doză de la AstraZeneca pot să completeze schema cu un alt tip de vaccin la recomandarea medicului

Valeriu Gheorghiță: Persoanele care s-au vaccinat cu o doză de la AstraZeneca pot să completeze schema cu un alt tip de vaccin la recomandarea medicului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță precizează că  varianta Delta este mult mai transmisibilă, similară cu bolile copilăriei pojarul sau vărsatuld e vânt:

„Varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă și într-o populație mai numeroasă unde nus e respectă măsurile de prevenție se răspândește extrem de ușor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul de transmitere al bolilor copilăriei, pojarul, vărsatul de vânt, se răspândește foarte ușor. Tocmai de aceea, în momentul de față este important să respectăm și celelalte măsuri de prevenție, nefarmaceutice, în zone aglomerate, chiar dacă sunt în spații exterioare, atunciunde există risc de expunere”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai anunțat că majoritatea persoanelor care s-au vaccinat cu vaccin de la AstraZeneca pot să completeze schema cu un alt tip de vaccin la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie:

„În urma consultării grupului științific, s-au luat mai multe decizii privind extinderea indicației de vaccinare. În cazul persoanelor care au făcut prima doză cu un anumit timp de vaccin șic are din varii motive, cel mai frecvent, din motive medicale, au amânat decizia de a efectua cea de-a doua doză. Este foarte important să completăschema de vaccinare chiar dacă am depășit intervalul recomandat de timp. Niciodată nu e târziu să facem doza doi.

Pe lângă contraindicațiile absolute, șoc anafilactic după prima doză, un eveniment trombotic, persoanele pot efectua cea de-a doua doză cu un alt tip de vaccin, însă în baza unei recomandări medicale, medic specialist de boli oinfecțioase sau medicul de familie.

Toate celelalte motive de amânare a dozei de rapel, a celei de-a doua doze, din temă, o putem contracara în discuția cu medicul de familie”, a precizat Valeriu Gheorghiță.