Valeriu Gheorghiță se așteaptă la un nou val de infectări cu SARS-COV-2: „1.500 de cazuri zilnice”

Valeriu Gheorghiță se așteaptă la un nou val de infectări cu SARS-COV-2: „1.500 de cazuri zilnice
Valeriu Gheorghiță / Foto: Guvernul României (Facebook)

Numărul infectărilor zilnice cu SARS-COV-2 este în creștere în România, de câteva săptămâni. Tulpina Delta face din ce în ce mai multe victime, în timp ce serul anti-COVID-19 pare să nu aibă eficiența la care sperau oamenii de știință. În acest context, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anticipează din ce în ce mai multe noi cazuri, în perioada următoare.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Digi24.

Creștere exponențială a infecătilor zilnice, anticipată de către Valeriu Gheorghiță

Creșterea numărului de infectări nu este alertă, dar în acest ritm, numărul de noi cazuri ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, crede Valeriu Gheorghiță.

„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a mai punctat oficialul Guvernului.

„Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment (…)”, a declarat Gheorghiță.