Valori periculoase de pesticide în pieţele din Iaşi, la fructele preferate de români. Ce spun vânzatorii

Valori periculoase de pesticide în pieţele din Iaşi, la fructele preferate de români. Ce spun vânzatorii
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile au început să monitorizeze piețele folosind un detector de pesticide. Au fost verificate roșiile, castraveții și alte fructe de sezon. În timp ce valorile detectate pentru cireșe au indicat niveluri normale de pesticide, căpșunile par să conțină cantități de pesticide de două ori mai mari decât limita maximă admisă. Este important de menționat că aparatul folosit nu este încă omologat oficial. Cu toate acestea, rezultatele obținute ar putea reprezenta un prim semnal de alarmă, care ar putea duce ulterior la verificări detaliate și riguroase.

Clienții cer transparență alimentară în urma scandalului din Buzău

Căutăm cireşe. Am dat pe cireşe. Îmi dă cantitatea care ar trebui să fie. 50. luăm o cireaşa. Şi-mi iese mai mic de 30, deci nu e o valoare care să fie apropiată de valoarea maximă. Sunt perfecte şi dacă ne uităm şi la preţ sunt cam jumătate faţă de supermarketuri”, spune Radu Botez Director Ecopiaţa Iaşi.

Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre căpşuni. Băgăm în ea. Putem începe testul. Şi avem oarecare emoţii. La căpşuna asta este depăşit şi e pe roşu. Asta înseamnă că au fost folosiţi nitraţi, pesticide..au fost folosite”, a mai adăugat Radu Botez.

Clienții apreciază ideea detectorului de pesticide, chiar dacă acesta nu este încă omologat. Oamenii sunt interesați să știe exact ce mănâncă, mai ales în urma scandalului din luna mai din Buzău, unde mai mulți fermieri au folosit substanțe chimice pentru a accelera coacerea legumelor, scrie observatornews.

Detectorul de pesticide poate declanșa controale amănunțite din partea autorităților

Deși există vânzători care privesc cu neîncredere aceste teste, alții au încredere în produsele lor și nu se simt afectați de această inovație.

Eu sunt sigur că fructele mele sunt destul de conforme, aşa că nu-mi fac nici o grijă. Cine îl foloseşte, să fie sănătos, să-l folosească în continuare”, spune un vânzător.

Atunci când aparatul detectează concentrații ridicate de pesticide care depășesc limita maximă admisă, acest lucru poate declanșa controale amănunțite din partea autorităților. Rezultatele obținute de detector reprezintă primul semnal de alarmă în astfel de situații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei