Valul scumpirilor lovește din nou: Prețul cărnii și al mezelurilor s-ar putea dubla

Valul scumpirilor lovește din nou: Prețul cărnii și al mezelurilor s-ar putea dubla
Valul de scumpiri continuă. Prețul energiei va crește cu 50%, iar cel al alimentelor cu peste 20%. Sursa: Freepik

Valul scumpirilor este departe de sfârșit, avertizează economiștii care precizează că prețul la carne și la mezeluri s-ar putea dubla. Asta în condițiile înc are materia primă este mai scumpă, facturile sunt mai mari, combustibilii mai scump și ei, așa că prețul unora dintre produse s-a dublat deja.

Românii trebuie să se aștepte la noi scumpiri

De asemenea, pentru prima dată în ultimii 30 de ani producția internă de carne de porc asigură sub 35% din consum din cauza pestei porcine africane.

Prețurile în creștere se observă la vită, pui și curcani.  Acestea s-au dublat în ultima perioadă, așa că valoarea tipului de cărnuri amintite pentru procesare a crescut până la 6 euro pe kilogram. Astfel, pentru un produs final, cum ar fi, spre exemplu, rulada de vită, valoarea a crescut la raft și cu 92%, scrie antena3.ro.

Costul produsului final a crescut și din cauza majorării prețului carburanților, mai ales că la noi în țară și materia primă vine în general din importuri.

Aprovizionarea lanțului alimentar este întreruptă pentru tot ce înseamnă produse pe care România le importă: produse preparate din legume și fructe, precum bulionul, dar și paste făinoase, materii prime pentru mezeluri, dar și lapte și ouă.

PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, „să prezinte urgent” în coaliția de guvernare propunerea de reglementare pentru a combate creșterea prețurilor la carburanți, fie că este vorba despre plafonare sau despre o altă soluție.

Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți, spune PSD

„PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens”, se arată în comunicatul transmis marți de social-democrați.

Orice întârziere a unei decizii din partea Executivului, notează PSD, afectează deopotrivă economia națională și puterea de cumpărare a cetățenilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe