Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)

Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, dă undă verde universităților să aleagă condițiile în care își propun să primească studenții la cursuri, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Nadia Ciurlin. Cîmpeanu a arătat că nu se va implica deloc în politicile interne ale universităților, chiar dacă vor exista cazuri în care, după cum au anunțat deja cei de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, la cursuri vor veni fizic doar studenții vaccinați sau testați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre modul în care se va desfășura noul an universitar

„La reuniunea Consiliilor Rectorilor de la Cluj, toate universitățile s-au exprimat cu privire la dorința de deschidere a cursurilor cu prezență fizică. Pentru a îndeplini această dorință, fiecare universitate ia măsurile pe care le cosnideră de cuviință în cadrul legal, inclusiv de cointeresare a studenților prin oferte de cazare gratuită sau alte lucuri. Nu o să fiu eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universitățile care au resurse pot apela la mijloace de încurajare a studenților. Universitățile au datoria să răspundă pentru siguranța studenților și să ia măsuri în consecință. Deci respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Afirmațiile ministrului Educației vin în contextul în care tot mai multe universități dau semne că vor să condiționeze prezența studenților la cursuri în sistem clasic de vaccinare sau testare.

De exemplu, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a aprobat deja prezența fizică la cursuri doar a studenților vaccinați sau testați. Și cazarea în cămin va fi condiționată de vaccinare sau de testarea periodică.

La Iaşi, ca să încurajeze vaccinarea, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” le oferă studenților o lună gratis în cămin dacă s-au imunizat. Însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie în privința celor care nu se vaccinează.

Tot în Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a stabilit deja că va menține și cursurile online, dar numai în proporție de 25%. Nici aici nu a fost un anunț clar în privința celor care vor avea voie să vină la cursurile clasice.

Iar la Timișoara, Universitatea Politehnică analizează posibilitatea testării săptămânale pentru studenții nevaccinați care vor să vină la cursuri în regim clasic.

Ultima oră
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc