VÂRSTA DE PENSIONARE, schimbată OFICIAL în România: Primii vizați de noua lege sunt medicii…

VÂRSTA DE PENSIONARE, schimbată OFICIAL în România: Primii vizați de noua lege sunt medicii...

Se preconizează noi schimbări în ceea ce priveşte vârsta de pensionare în România.
Un proiect care acordă medicilor posibilitatea de a se pensiona la cerere, la vârsta de 67 de ani a fost depus la Senat de fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi senatorul PSD, Ion Rotaru.
Iniţiatorii susţin că astfel încearcă să soluţioneze problema deficitului de personal în sistemul medical, informează Mediafax.

Proiectul de lege, depus pe 3 iulie la Senat de cei doi parlamentari PSD, vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.”Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare”, potrivit textului iniţiativei legislative.

„Aproape că nici nu mai e cazul să discutăm cu privire la presiunea imensă care se exercită asupra sistemului medical românesc din cauza lipsei deja cronocizate a a personalului medical în special în zonele mai puţin dezvoltae, dar chiar şi în oraşele mari, cum sunt capitalele de judeţ. Astfel, comform statisticilor publicate, deşi promoţiile absolvenţilor de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical, în ultimii ani din România au fost de patru ori mai mari faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, multe spitale din ţară au secţii închise din lipsă de specialişti”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

„Pentru rezolvarea acestei situaţii avem în vedere reluarea procedurii legislative de modificare a articolului 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul stabilirii posibilităţii ca medicii să se pensioneze la cerere, la vârsta de 67 de ani, fără a li se afecta însă dreptul de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare prevăzută în Legea 263/2010”, completează iniţiatorii.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, prevăzută în Legea 230/2010.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Ultima oră
23:58 - Șase spitale din Timișoara riscă să rămână de luni fără încălzire dacă E.ON va sista furnizarea de gaze
23:54 - Monstrul de la Masked Singer România a refuzat demascarea. Cine se afla sub mască și de ce nu a vrut să plece acasă
23:53 - Camioanele alimentate pe bază de hidrogen vor fi disponibile în viitor. Cine le va produce
23:47 - Dan Barna: Florin Cîțu i-a spus lui Dacian Cioloș că merge în Parlament cu un guvern minoritar, pentru că are sprijinul PSD. USR a intrat deja în Opoziție
23:29 - Pisica de la Masked Singer România a fost demascată. Cine se ascundea sub masca felinei și cum au reacționat jurații
23:25 - Ludovic Orban: PSD-iștii nu au venit cu propunere de premier la niciuna dintre consultări, deși clamează că au câștigat alegerile. Nu vor să-și asume răspunderea, vor ca alții să scoată castanele din foc (VIDEO)
23:15 - China a testat două arme hipersonice. SUA se arată îngrijorată: „Este o veste nedorită”
23:10 - Alexandru Rafila: „Nicolae Ciucă nu poate fi un prim-ministru mai slab decât Florin Cîțu” / „PSD poate să vină cu un candidat în momentul în care se bazează pe o majoritate”
22:50 - Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății: Finalul pandemiei nu se întrevede, putem ajunge la peste 20.000 de cazuri zilnic
22:46 - Ludovic Orban: Klaus Iohannis e creatorul crizei / Creștea exponențial numărul de cazuri COVID, dar n-a existat în spațiul public să comunice pe tema asta (VIDEO)