Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ OFICIAL: E panică mare printre milioane de pensionari români!

Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ OFICIAL: E panică mare printre milioane de pensionari români!

Atenţie, români! Guvernul pregătește o ordonanță prin care femeile să aibă posibilitatea de a se pensiona la 65 de ani, exact ca bărbații. În prezent, ele au dreptul să lucreze până la 63 de ani.

Prin noul proiect, angajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare, scrie Antena1.

Modificarea are loc după ce Curtea Constituțională a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Prin noul proiect, anagajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doiani peste vârsta standard de pensionare.

Modificarea va avea loc în contextul în care CCR a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Astfel, niciun angajator nu poate întrerupe contractul, dacă se doreşte continuarea activităţii după vârsta standard de pensionare.

„c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentrupensionaresau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II”se aratăîn proiectul de OUG.

„Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus – n.red.)”,mai prevede proiectul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe