Vârsta de pensionare, iar schimbată OFICIAL: E panică mare printre milioane de pensionari români!

Vârsta de pensionare, iar schimbată OFICIAL: E panică mare printre milioane de pensionari români!

Mii de persoane s-ar putea pensiona mai târziu, totul fiind prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență.

Executivul va modifica Codul Muncii pentru a respecta interpretarea făcută de CCR.

Guvernul Dăncilă pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va modifica mai multe reguli legate de vârsta de pensionare.

Este vorba despre femei. Acestea vor avea dreptul să se pensioneze la 65 de ani, exact ca bărbaţii. În prezent, femeile au dreptul să lucreze până la 63 de ani.

Prin noul proiect, angajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare, scrie Antena1.

Modificarea are loc după ce Curtea Constituțională a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Prin noul proiect, angajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare.

Modificarea va avea loc în contextul în care CCR a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Ordonanța modifică un alineat, potrivit aceleiași surse, care va arăta de acum în felul următor:

Articolul 56, litera (c), alineatului 1: „La data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II”.

2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins: „(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`