Vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare a banilor

Vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare a banilor
Foto: ebihoreanul.ro

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Kiss Alexandru Iosif Francisc, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și spălare a banilor.

Kiss, deținând și funcția de președinte UDMR Bihor, ar fi pus în aplicare un mecanism financiar alături de doi oameni de afaceri prin intermedul căruia, în perioada 2005-2006, s-a adus statului un prejudiciu de 600.000 euro.

”Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari”, scrie comunicatul DNA.

Acesta ar fi luat mită de la suspectul Rus Beneamin în perioada în care ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor pentru a favoriza o societate pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, susțin procurorii DNA.

De altfel, declaraţia de avere a vicepreşedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, este una consistentă. 

(Vezi AICI declarația sa de avere)

Împreună cu fiul şi soţia, Kiss deţine nouă terenuri la Paleu, în suprafaţă totală de peste 321.000 metri pătraţi, alte două terenuri în Oradea, de peste 11.500 mp, precum şi câte unul la Băiţa, de 650 mp, şi la Uileacu de Beiuş, de aproape 5.000 mp.

La capitolul case, Kiss şi-a declarat trei proprietăţi, din care două în Oradea şi una la Uileacu de Beiuş. De asemenea, Kiss a declarat că deţine acţiuni la 11 firme. La autovehicule Kiss a declarat doar o rulotă de vacanţă dobândită în 1982.

Cu privire la credite luate sau acordate, vicepreşedintele CJ a declarat că şi-a împrumutat propriile firme, dar şi societăţile Lancelot, Imobiliare KM şi Fundaţia Mecena, precum şi pe unii colaboratori, cu 352.000 euro. Pe de altă parte, Kiss are de achitat către mai multe bănci datorii în valoare totală de 690.000 euro, 865.000 franci elveţieni şi 372.000 lei.

Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)