Victor Ponta: ”Reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni” (VIDEO)

Victor Ponta: ”Reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni” (VIDEO)

Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni.

”Reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni. Eu nu cred că cineva, la orice Guvern, va da din banii României 8 miliarde de euro pentru încă 2 grupuri, în condițiile în care toată lumea merge pe energie regenerabilă, consumul de energie a scăzut, prețurile au scăzut. Nu se justifică economic să dai 8 miliarde pe așa ceva”, a spus Ponta.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Amintim că ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre acordul România-SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: Un termen fezabil este 2030

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Virgil Popescu a declarat că ”un termen fezabil” pentru contrucția celor două reactoare este anul 2030.

„Până când vor ajunge banii, trebuie ca Nuclearelectrica, după semnarea acestor două înțelegeri cu Guvernul Statelor Unite, să realizeze consorțiul euroatlantic, împreună cu partenerii americani, canadieni și francezi, trebuie să facă modelul financiar pentru construcția reactoarelor 3 și 4 și pentru retehnologizare și, evident, cred că putem vorbi despre decizia de investiții și de finanțare începând cu anul viitor. Dacă vorbim de construcția reactoarelor 3 și 4, un termen fezabil este 2030, așa cum a spus și premierul Orban. Retehnologizarea va dura mai puțin”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat cât de importante sunt aceste acorduri pentru independența energetică a României, ministrul Economiei a precizat: ”Este foarte important ca România să devină independentă energetic și ca să devină independentă energetic are nevoie de capacități de producere a energiei electrice suplimentare, iar construcția reactoarelor 3 și 4 va da acest lucru. Până în acest moment, reactoarele 1 și 2 produc cam 20% din totalul de consum al energiei României. Practic, această capacitate se dublează și ajungem undeva la 40% numai pe energie nucleară. Pe lângă această dezvoltare nucleară avem și capacități noi de producere a energiei electrice, pe bază de gaze naturale, vorbim și de energii regenerabile și sunt convins că în urma realizării tuturor acestor investiții vom deveni exportator net de energie electrică, deci nu mai vorbim de a ne asigura doar nouă consumul, ci și de exporta această energie”.