Virgil Musta: Probabil ne vom confrunta cu un val foarte, foarte mare de îmbolnăviri, dar avem speranța că nu sunt la fel de severe (VIDEO)

Virgil Musta: Probabil ne vom confrunta cu un val foarte, foarte mare de îmbolnăviri, dar avem speranța că nu sunt la fel de severe (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sgt. 1st Class Timothy Hughes

Este posibil ca numărul de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 să crească rapid și în România pentru că transmiterea este una comunitară, iar virusul este foarte, foarte contagios, a atras atenția Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Virgil Musta, pe B1 TV, despre evoluția pandemiei la nivel național

Întrebat cum vede prognozele potrivit cărora România ar urma să ajungă curând la 20.000 de cazuri depistate pe zi, medicul a explicat: „Da, este posibil ca numărul de cazuri să crească foarte rapid pentru că transmiterea este comunitară și contagiozitatea acestui virus este foarte, foarte mare. Vedem și ce se întâmplă în Europa de Vest, unde valul a început deja de o lună. Sunt țări în care zilnic au fost 100.000, 200.000, chiar 300.000 de cazuri, probabil că și noi ne vom confrunta cu un val foarte, foarte mare de îmbolnăviri, dar avem speranța că nu sunt la fel de severe”.

„Nu știu dacă avem chiar capacitatea țărilor din vestul Europei, de aceea foarte probabil că noi nici n-o să avem depistate atât de multe cazuri, dar formele ușoare și asimptomatice probabil nu se vor testa, așa că e important să reușim să depistăm formele medii și severe, care necesită intervenție medicală”, a adăugat Virgil Musta.

Secvențierea, a continuat el, este scumpă și ar fi fost importantă în prima fază a valului.

„Secvențierea este scumpă și nu este la îndemâna oricărui laborator sau centru de recoltare. De aceea, eu cred că secvențierea era importantă în prima fază a acestui val pandemic, până când transmiterea este comunitară. Noi avem deja transmitere comunitară, deci cel mai probabil marea majoritate a cazurilor vor fi cu tulpina Omicron”, a mai afirmat Virgil Musta.

Despre situația de la Timișoara, el a spus: „Din păcate, și la noi sunt multe cazuri. Ați văzut, permanent ne menținem undeva prin top, dar forme severe pe moment nu sunt. Foarte probabil că cei care sunt depistați la ora actuală sunt persoane tinere, cu forme ușoare și vom vedea dacă vom ajunge și la forme severe de boală. Până în momentul de față, există locuri atât în spital, cât și în secția de Terapie Intensivă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina