Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină de politică externă, bazată pe conceptul de „lume rusă”.

Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină de politică externă, bazată pe conceptul de „lume rusă”.
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat luni o nouă doctrină de politică externe, bazată pe conceptul unei „lumi ruse”, o noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o ca să justifice intervențiile în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă de peste hotarele țării, transmite Reuters.

Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină de politică externă pentru Rusia

„Politica umanitară” de 31 de pagini – care a fost publicată la mai bine de șase luni de la începutul războiului din Ucraina – spune că Rusia ar trebui „să protejeze, să apere și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii ruse”.

Deși este prezentată ca un fel de strategie „soft power”, ea consacră ideile politice oficiale pe care unii adepți ai abordării dure le-au folosit ca să justifice ocupația rusă din anumite zone ale Ucrainei și sprijinul pentru entitățile separatiste pro-ruse din estul țării invadate.

„Federația Rusă oferă sprijin compatrioților săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protecția intereselor lor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se mai arată în noua doctrină de politică externă rusă.

În același document se susține că legăturile Rusiei cu compatrioții săi din străinătate i-au permis „să își consolideze pe scena internațională imaginea de țară democrată care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.

Vladimir Putin vorbește de ani de zile despre ceea ce el susține că ar fi soarta tragică a peste 25 de milioane de etnici ruși care s-au trezit trăind în afara Rusiei, în state independente, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, un eveniment despre care spune că a fost o catastrofă geopolitică.

Rusia a continuat să se refere la fostul spațiu sovietic, din regiunea baltică și până în Asia Centrală, ca la sfera sa legitimă de influență – o noțiune care s-a lovit de opoziția fermă a multor locuitori din țările respective, dar și de a Occidentului.

Noua politică spune, totodată, că Rusia ar trebui să intensifice cooperarea cu națiunile slave, cu China și cu India, precum și să își consolideze relațiile cu Orientul Mijlociu, America Latină și Africa.

Mai mult, potrivit doctrinei, Rusia ar trebui să aprofundeze legăturile cu Abkhazia și Ossetia, două regiuni georgiene care au fost recunoscute ca fiind „independente” de către Moscova după războiul din Georgia din 2008, precum și cu cele două provincii separatiste din Ucraina, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene