Vortex polar în România. Zile extrem de geroase și minime de până la -21 de grade Celsius

Vortex polar în România. Zile extrem de geroase și minime de până la -21 de grade Celsius
Foto: Pixabay.com

După mai multe zile cu temperaturi ridicate, iarnă își intră cu adevărat în drepturi și în România. Temperaturile vor scădea simțitor în toată țara și urmează câteva zile extrem de geroase, cu minime de până la -18 sau -21 de grade Celsius, după ce un Vortex polar a ajung deasupra țării.

Masa de aer rece a ajuns în România în cursul zilei de miercuri, iar noaptea dintre miercuri spre joi a adus temperaturi extreme în toate zonele țării. Inclusiv în Capitală, temperaturile au fost scăzute, iar în cursul serilor și dimineților există risc de polei.

Vortex polar deasupra României

Din cauzau unui vortex polar ce a ajuns deasupra României, vreme se răcește considerabil pe tot teritoriul țării. Astfel, temperaturile vor fi predominant negative, în special în cursul nopților, atunci când maximele vor ajunge și până la -16 și -18 grade.

În partea de sud a țării, minimele înregistrate vor coborî până la -7 și -8 grade Celsius. Temperaturile se vor menține negative și în timpul zilei de joi.

Descoperiți și: Prognoza meteo 3-16 ianuarie 2022. Când vin ninsorile în România

Vremea se încălzește ușor spre finalul săptămânii

Meteorologul Alina Șerban a explicat, la Antena 3, că vreme rece va ține doar câteva zile, iar vortexul polar nu va sta foarte mult deasupra României. Astfel, spre finalul săptămânii, temperaturile vor începe să crească ușor.

Partea bună este că această masă de aer rece nu staționează foarte mult. Cel mai rece se estimează a fi la noapte, apoi se încălzește ușor, deşi mâine vom avea temperaturi maxime preponderent negative care nu vor urca mult pe parcursul zilei care se vor situa de la -5 , -6 grade prin nord-vestul-centrul teritoriului până la cel mult 0, 1 grad în extremitatea de sud-vest”, a explicat meteorologul ANM.