”Vreau ca om să trăiesc. N-am avut copilărie, tinerețe, și mama va trebui să înțeleagă” Regele Mihai ar fi abdicat de bună voie

”Vreau ca om să trăiesc. N-am avut copilărie, tinerețe, și mama va trebui să înțeleagă” Regele Mihai ar fi abdicat de bună voie
Foto: peles.ro

Regele Mihai nu a fost alungat de pe tron, ci a abdicat de bună voie. Cel puţin aşa reiese dintr-un document care prezintă o discuţie dintre rege şi premierul de la acea vreme, Petru Groza.

Notiţele ar fi fost luate la o întâlnire dintre Regele Mihai şi Petru Groza, din 22 decembrie 1947, cu o săptămână înainte de abdicarea Suveranului, arată B1 TV. Din transcrierea discuţiei reiese faptul că acesta din urmă nu dorea să se opună abdicării şi că scopul său principal în acel moment era acela de a obţine căsătoria cu Principesa Anne de Bourbon-Parma, cu care se întâlnise la Londra. Totul însă trebuia să rămână secret.

”Nu înțeleg să mă opun lucrurilor la care nu te poți opune. Văd ce e în jurul meu. Vreau ca om să trăiesc. N-am avut copilărie, tinerețe, și mama va trebui să înțeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte. Eu mă voi conforma sfaturilor dumitale. Dar între noi”, i-ar fi spus regele Mihai lui Petru Groza.

Regele Mihai ar fi abdicat de bună voie

#DIRECT_ONE_tipyp1#

Potrivit documentului, în discuţia dintre cei doi regele ar fi avut în faţa lui Petru Groza păreri apreciative despre noua putere din România, mai ales despre liderii comunişti Ana Pauker, Emil Bodnăraş sau Gheorghe Gheorghiu Dej.

Potrivit biroului de presă al Casei Regale, autenticitatea documentului este sub semnul întrebării, neavând un autor clar şi nefiind semnat. Ciudat este, mai spun reprezentanţii Casei Regale, şi faptul că în cei aproape 70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai, acest document nu a fost folosit de niciun regim politic.

Regele Mihai a explicat de fiecare dată că a semnat actul de abdicare din 1947 pentru că a fost ameninţat.

Urmăriți B1TV.ro și pe