Ziua Marinei, organizată la Constanța și Mangalia. Participanții trebuie să prezinte test negativ pentru COVID-19 sau dovada vaccinării

Ziua Marinei, organizată la Constanța și Mangalia. Participanții trebuie să prezinte test negativ pentru COVID-19 sau dovada vaccinării
Ziua Marinei, organizată la Constanța și Mangalia / Foto: Facebook / Forțele Navale Române

În perioada 14 – 15 august 2021, Statul Major al Forțelor Navale organizează Ziua Marinei. Evenimentele vor avea loc în Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea și București.

Odată cu această ediție, activitățile aniversare se vor desfășura atât în mediul online, cât și cu prezenta fizică a participanților, dar cu condiția respectării cu strictețe a măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 și cu prezentarea unui test negativ pentru COVID-19.

Programul evenimentelor de Ziua Marinei 2021

În cursul zilei de vineri, 13 august 2021, patru nave militare românești și o navă militare turcească vor ocupa dispozitivul fix din fața clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța.

Ele vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz și pavoazul electric în zilele de 14 și 15 august.

Sâmbătă 14 august, Ziua Porților Deschise

Porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate de populația civilă sâmbătă, 14 august. Cei care doresc să facă această vizită trebuie să știe că este necesară respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare împotriva SARS-CoV-2.

„Ziua Porților Deschise”, în porturile militare, va fi organizată conform următorului program orar:

  •  Constanța – orele 09.00-17.00, cu acces pe la Poarta 1 și Poarta 1 bis, până la ora 16.00;
  • Mangalia – orele 09.00-15.00;
  • Brăila – orele 10.00-15.00;
  • Tulcea – orele 10.00-15.00.

Duminică, 15 august, ceremonie militară și spectacol de artificii

În portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie, în cursul zilei de 15 august. În intervalul orar 10.00-11.00 vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime.

Navele aflate pe mare vor executa o defilare navală pe ruta Constanța – Midia și retur. O formație de aeronave, formată din trei elicoptere Puma și patru avioane F-16 românești, precum și două avioane Typhoon britanice și un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța, în jurul orei 11.00, în ziua de 15 august.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, precum și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Reguli de acces la evenimentele organizate de Ziua Marinei

În contextul pandemiei de COVID-19, toți cei care doresc să participe la evenimentele organizate de Ziua Marinei și au vârsta minimă de 12 ani, sunt obligați să prezinte, pe hârtie sau în format electronic unul dintre documentele:

  • rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte;
  • dovada vaccinării anti COVID (cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică)
  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19, într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei de 14 august.