Spania a înregistrat cea mai scăzută valoare termincă de la începutul măsurătorilor meteorologice, de minus 34 de grade Celsius, a anunţat Agenţia de Stat pentru Meteorologie, citată de Reuters.
Zăpezile abundente şi vântul puternic s-au abătut în Munţii Pirinei, la Clot del Tuc de la Llanca, o localitate din provincia Aragon din nord-estul Spaniei, unde miercuri dimineaţă, la ora locală 05:19, s-au înregistrat -34 de grade Celsius.
Valoarea înregistrată a fost cu două grade Celsius mai scăzută decât precedentul record, ce data din anul 1956. Atunci, o temperatură de minus 32 de grade Celsius a fost măsurată în Estany-Gento, în provincia Lleida din nord-estul Spaniei.
Zăpezi abundente sunt prognozate şi pentru zilele viitoare în centrul şi nordul Spaniei, unde temperaturile vor scădea până în jurul valorii de minus 11 grade Celsius.
Autoritățile spaniole au anunțat zilele trecute căvor înăspri restricţiile de circulaţie aflate în vigoare pentru a încerca să evite un al treilea val al pandemiei după sărbătorile de sfârșit de an.
Astfel, peste jumătate de milion de cetăţeni din 18 zone sanitare din Madrid (capitala spaniolă este împărţită în aşa numite zone administrative sanitare – 286 de astfel de zone) şi cinci municipii ale comunităţii autonome nu vor putea intra şi ieşi din aceste zone decât cu motive justificate.
Decizia a fost anunţată într-o conferinţă de presă de ministrul sănătăţii al Comunităţii din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, care a solicitat o monitorizare mai puternică a respectării măsurilor stipulate.
Oficialul a prezis o creştere a incidenţei cazurilor de îmbolnăvire, ca urmare a evenimentelor ocazionate de sărbătoarea Crăciunului, deşi a considerat prematur să se vorbească despre un nou val de COVID-19.
Potrivit ministrului sănătăţii, Salvador Illa, autorităţile spaniole vor ţine un registru cu persoanele care refuză vaccinarea împotriva COVID- Spania: Registru cu persoanele care refuză 19, document la care vor avea acces şi alte state europene.
„Ceea ce vom face, va fi un registru care, în plus, va fi accesibil altor ţări europene”, a continuat el, precizând că se referă la acele ”persoane cărora li s-a propus (vaccinarea), dar care pur şi simplu au refuzat”, a declarat ministrul, menționând totuși că acest registru nu va fi făcut public şi va fi elaborat ”cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor’‘.
Declaraţia sa vine în contextul în care un studiu al Centrului de investigaţii sociologice a indicat o scădere spectaculoasă a procentului spaniolilor reticenţi faţă de vaccinare, de la 47% în noiembrie la 28% în decembrie, în timp ce procentul celor care sunt de acord să se vaccineze a crescut de la 36,8% la 40,5%.