A fost lansat un grup de inițiativă pentru pregătirea momentului în care România va prelua conducerea Consiliului Europei în 2019

A fost lansat un grup de inițiativă pentru pregătirea momentului în care România va prelua conducerea Consiliului Europei în 2019
Foto: romaniapress.ro

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu și reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, sindicate și întreprinzători au lansat un grup de inițiativă care are ca scop înfințarea unei coaliții pentru pregătirea Președinției Consiliului European (CE), care revine României în anul 2019.  

Victor Negrescu a spus că acest grup de inițiativă dorește ca pregătirile să fie foarte transparent, dincolo de interesele personale sau politice. Acesta a avut mai multe contacte cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe și cu Administrația Prezidențială, unde existau câteva persoane interesate, dar nu exista un demers comun. Coaliția vrea să implice cât mai mulți actori, după modelele de succes din alte țări europene.

Negrescu a mai declarat că administrația românească are nevoie ca societatea civilă aibă o rețea structurată care să vină cu idei, iar președinția C.E. înseamnă o serie de priorități pentru marcarea viitorului României și al Uniunii Europene.

”Această rețea urmează să realizeze împreună o idee de program, de proiecte, pe care le poate propune administrației, pentru că trebuie să știți că România, la momentul actual, nu este pregătită pentru acest lucru. Sunt foarte multe cifre vehiculate, de exemplu, pentru pregătirea Președinției Consiliului, România ar trebui să cheltuiască din fonduri naționale sau europene între 60 și 100 milioane de euro, și să formeze 4.000 — 5.000 de funcționari publici”, a adăugat Victor Negrescu,  europarlamentarul PSD, citat de Agerpres.

Inițiatorii grupului arată că această coaliție ar putea să sprijine persoanele fizice sau juridice cu putere de decizie, să crească capacitatea de identificare și promovare a priorităților României în U.E. până când România va prelua conducerea C.E. în 2019 și să colaboreze pentru pregătirea agendei tehnice, pentru pregătirea resurselor umane, pentru a pune în legătură agenda internă cu agenda externă și cu alte președinții recente ale Uniunii Europene.