A murit Dmitri Kolker, savantul rus acuzat de înaltă trădare. Omul de ştiinţă fusese arestat de pe patul de spital

A murit Dmitri Kolker, savantul rus acuzat de înaltă trădare. Omul de ştiinţă fusese arestat de pe patul de spital
A murit Dmitri Kolker, savantul rus acuzat de înaltă trădare. Omul de ştiinţă fusese arestat de pe patul de spital. Sursa Foto: Twitter/@mbk_center

Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care a fost arestat în urmă cu două zile în Siberia pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat duminică pentru Reuters avocatul său, Aleksandr Fedulov.

Dmitri Kolker a fost transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său.

A murit Dmitri Kolker, omul de știință rus arestat de pe patul de spital pentru înaltă trădare

Avocatul Aleksandr Fedulov, care îl reprezenta pe fizicianul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru Reuters că omul de știință a murit pe 2 iulie.

A murit ieri”, a declarat Fedulov. „Mâine vom depune o plângere cu privire la detenția sa”.

Kolker, tratat pentru cancer pancreatic în stadiu avansat la o clinică din Novosibirsk când a fost arestat, a fost acuzat că a transmis secrete de stat către China. La 2 iulie, un tribunal din Moscova a hotărât ca acesta să fie reținut preventiv timp de două luni, până la finalizarea anchetei condusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Fiica lui Kolker a confirmat că familia sa a primit o telegramă prin care era informată că tatăl său a murit. Ea mai spune că mesajul conținea atât de puține informații, încât familia nu poate confirma decesul acestuia. „La început, fratele meu a postat informația pe VK, dar i-am cerut să o retragă”, a declarat ea pentru canalul de telegrame Sibermedia. „Trebuie să obținem o confirmare.”

Fiul lui Kolker a declarat jurnaliștilor în momentul arestării tatălui său că acesta nu putea să mănânce singur și că era hrănit intravenos la clinica din Novosibirsk.

De asemenea, agenţia de stat TASS a anunțat sâmbătă că Rusia a reţinut un al doilea om de ştiinţă din Novosibirsk sub suspiciunea de înaltă trădare. Nu este clar dacă există vreo legătură între cele două cazuri, informează Reuters.

Acuzaţia de înaltă trădare este pasibilă în Rusia cu o pedeapsă care merge până la 20 de ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe