A MURIT: Fusese primul MARTOR al bombardamentului devastator de la Hiroshima!  

A MURIT: Fusese primul MARTOR al bombardamentului devastator de la Hiroshima!  

Yoshie Oka, prima persoană care a dat alarma cu privire la bombardamentul atomic al Hiroshimei, a murit la vârsta de 86 de ani, anunță Yahoo News, citând media japoneză.

Oka avea 14 ani pe 6 august 1945 când a avut loc atacul, și lucra ca operator telefonic într-o bază subterană aflată în subordinea Armatei Imperiale japoneze. După căderea bombei, ea a contactat o altă unitate militară aflată în Fukuyama transmițând că "Hiroshima este aproape distrusă" și "Am fost loviți de un nou tip de bombă."

Potrivit presei locale, Yoshie Oka a decedat într-un spital din Hiroshima, pe 19 mai, ca urmare a unui lymphom malign, după ce își petrecuse anii povestind despre experiența primului bombardament atomic din istorie.

"A fost o persoană onestă care a spus lucrurilor pe nume," a declarat Fumio Kajiya, deasemenea un supraviețuitor al Hiroshimei care a colaborat cu Oka în turneele în care au povestit despre cel mai înfiorător bombardament al istoriei. "Am pierdut un mare martor", a mai spus Kajiya pentru AFP.

Bombardierul american "Enola Gay" și-a aruncat încărcătura mortală, botezată "Micuțul", pe 6 august 1945 la ora locală 8:15. A fost primul bombardament atomic din istorie care a ucis 140.000 de oameni. Unii au murit imediat, alții cîteva săptămâni, luni sau ani mai târziu, din cauza radiațiilor.

În mai anul trecut Barack Obama a făcut o vizită istorică la Hiroshima, fiind primul președinte american care a făcut un asemenea gest. Înainte de vizita sa, Oka declarase că dorește ca Obama "să înțeleagă cu adevărat cât de mult au suferit oameni nevinovați".