A murit SPIOANA israeliană supranumită perla Mossadului! A SALVAT de la MOARTE 1.000 de evrei

A murit SPIOANA israeliană supranumită perla Mossadului! A SALVAT de la MOARTE 1.000 de evrei
Foto: LitReactor

Shlomit Kishik-Cohen, fosta spioană israeliană a murit la 97 de ani, însă va rămâne în memoria oamnilor datorită faptelor care i-au adus supranumele de „perla Mossadului, potrivitadevarul.ro.

„Adio, spioană israeliană nr. 1 în Liban!”, a titrat luni cotidianul „Yediot Aharonot”, informândui pe cititori despre decesul celei supranumite „perla Mossadului”.

Spioana a primit laude pentru munca sa impresionantă din Liban şi pentru salvarea de la moarte a circa o mie de evrei.

Femeia s-a născut în Argentina în anul 1920, dar a copilărit la Ierusalim. A trăit o poveste de dragoste cu un evreu bogat din Liban cu care s-a și căsătorit. Apoi cei doi s-au mutat la Beirut. Acolo spioana a stabilit legături cu oficiali locali de rang înalt şi a început să lucreze voluntar pentru viitorul stat israelian.

Supranumele de „perla Mossadului“ l-a primit după ce a aflat şi a transmis informaţii că mai multe ţări arabe pregătesc în teritoriul libanez un război împotriva nou înfiinţatului stat israelian. Asta a ajutat aproximativ o mie de evrei să se mute în „Ţara Sfântă“. În urma proclamării statului Israel, în 1948, ea s-a alăturat oficial Mossadului şi a transmis informaţii militare din Siria şi din Liban.

În cele din urmă spioana a fost arestată în 1961 în Liban şi condamnată la moarte. Dar „Perla Mossadului“ a reușit să scape de această condamnare în urma unui schimb de prizonieri după războiul israeliano-arab din iunie 1967. S-a stabilit la Ierusalim împreună cu familia ei.