Pro-europenii şi socialiştii lui Dodon au ajuns la un acord preliminar: Maia Sandu – premier, Andrei Năstase – Interne, Zinaida Greceanîi – preşedintele Parlamentului (FOTO)

Pro-europenii şi socialiştii lui Dodon au ajuns la un acord preliminar: Maia Sandu - premier, Andrei Năstase - Interne, Zinaida Greceanîi - preşedintele Parlamentului (FOTO)
Foto: Andrei Năstase / Facebook

Pro-europenii din blocul ACUM şi Partidul Socialist din Republica Moldova, de unde provine preşedintele Igor Dodon, au ajuns la un acord preliminar semnat de 60 de deputaţi din 101 cât are Parlamentul de la Chişinău. Aceştia încearcă să deblocheze acum scena politică pentru a forma Guvernul şi a evita reluarea alegerile.

Conform înţelegerii, Maia Sandu va prelua funcţia de premier, în timp ce Andrei Năstase va fi numit ministrual Interne. În schimb, Zinaida Greceanîi, liderul PSRM, va prelua preşedinţia Parlamentului.

În acord se mai prevăd demiterea șefilor SIS(serviciul de infromații), a CNA(procuratura anticorupţie), a CEC (comisia electorala centrală) şi a procurorului general, investigarea furtului miliardului, a spălătoriei de bani, alte legi de dezoligarhizare a statului şi mai multe legi sociale.

Încercarea lor de a trece Guvernul prin Parlament se loveşte de eforturile disperate ale oligarhului Vladimir Plahotniuc care face tot ce poate pentru a preveni formarea unei coaliţii care să îl lase în afara puterii. Şedinţa Parlamentului se ţine cu lumina stinsă deoarece nimeni nu ştie de unde se aprinde lumina, iar secretarul Parlamentului a spus că nu are voie să le comunice de unde se aprinde lumina, pentru că riscă să fie concediat (Detalii AICI)

În urma alegerilor de la finalul lunii februarie, Partidul Socialist a obţinut 35 de mandate, în timp ce blocul ACUM a câştigat 26. Partidul Democrat controlat de Vladimir Plahotniuc a obţinut 30 de mandate. În Parlament se mai află 7 deputaţi ai Partidului „Şor” şi 3 independenţi.

Ultima oră
18:52 - Valeriu Gheorghiță: 90% din secvențierile efectuate săptămâna trecută au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Dacă ritmul de vaccinare nu se schimbă, vom deconta cu toții
18:46 - Google va interzice accesul la serviciile sale pentru anumite variante de Android. Ce posesori de smartphone vor fi afectați direct de noua decizie
18:15 - Un bărbat, cercetat pentru tâlhărie, a fugit în vacanță la Mamaia. Pe litoral a făcut un gest care l-a dat imediat de gol
18:14 - Încă 10.831 de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID. Ultimele date privind campania de imunizare
17:57 - Mulți medici le recomandă părinților să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, deși nu se bazează pe argumente științifice. „Unii cred în conspirații, alții nu înțeleg ce citesc din literatura de profil”
17:47 - Kristina Timanowskaja, olimpica bielorusă care a criticat regimul Lukashenko a ajuns la Viena. Sportiva își va continua drumul spre Polonia, unde a primit viză umanitară
17:28 - Florin Cîțu, către miniștri: Nu accept solicitări pentru alocarea suplimentară a 40 de miliarde, când au rămas 20 de miliarde necheltuite
17:05 - Octav Bjoza a suferit un atac vascular cerebral. Președintele Asociației foştilor deţinuţi politici e internat în spital în stare critică (VIDEO)
16:58 - Peste 170 de persoane care au sosit de la Bologna pe Aeroportul Iași au rămas fără bagaje de cală: Nimeni nu ne-a spus nimic
16:45 - Un pilot TAROM a făcut infarct la bordul aeronavei, la aterizarea pe Aeroportul Otopeni (VIDEO)