Acțiuni militare comune ale Turciei, Rusiei și Iranului menite să sfideze SUA

Acțiuni militare comune ale Turciei, Rusiei și Iranului menite să sfideze SUA
Foto: Hepta/DPA Images.

SUA au reacționat după operațiunea aeriană a Turciei, Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie – n.r.). Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat:

„Continuăm să ne opunem oricărei operațiuni militare desfășurate în Irak, fără coordonare, și care încalcă suveranitatea țării”, relatează cotidianul turc Sabah.

Turcia a demarat operațiunea aeriană simultan cu Iranul care derula operațiuni similare împotriva kurzilor din PEJAK, atacându-le centrele de comandă, menționează știripesurse.ro.

Erdogan, dispus oricând să își urmeze ambițiile fără coordonarea partenerilor externi

După întâlnirea președintelui Erdoğan cu președintele egiptean Sisi în Qatar, unde cei doi au participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale, a apărut în prim-plan posibilitatea întâlnirii cu președintele sirian Assad.

Președintele Erdoğan a anunțat că se desfășoară discuții cu Siria la nivel de servicii de informații iar la întrebarea „Vă veți întâlni cu Assad?” a răspuns „Când va veni momentul potrivit, am putea să decidem o întâlnire cu președintele Siriei”, relateaza Hurriyet citat de Rador.

Prima dată când Turcia și Iranul transmit simultan Americii mesajul „Pleacă din regiune”

Într-un comunicat al Kremlinului se menționează: „Înțelegem și respectăm îngrijorările de securitate ale Turciei. Invităm părțile să se abțină de la măsuri care pot duce la degradarea situației”.

Pentru lovirea țintelor s-a folosit spațiul aerian al Rusiei din Siria ceea ce denotă că printre cei care i-au transmis Americii „Pleacă din regiune” s-a aflat și Kremlinul.

Principalul indicator al schimbării echilibrelor în zonă este normalizarea relațiilor Turciei cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și, mai recent, cu Egipt. Toate aceste țări au început să se opună SUA, într-un anumit fel.

Strângerea de mână dintre Erdogan și Sisi a fost susținută și de Devlet Bahçeli (liderul MHP, partid aliat formațiunii de guvernare din Turcia, AKP – n.red). El a spus: „Turcia trebuie să reia dialogul și cu Assad”. Cei care nu văd cât de repede se schimbă echilibrele mondiale continuă să rumege acest subiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe