Africa de Sud: Lucrătorii din mina de platină se întorc încet la lucru, după uciderea a 44 de protestatari

Africa de Sud: Lucrătorii din mina de platină se întorc încet la lucru, după uciderea a 44 de protestatari
Luni, puțin peste un sfert din lucrătorii din mina de platină din Africa de Sud unde au fost uciși vineri 44 de oameni în timpul unor confruntări violente s-au întors la lucru, după ce compania care o deține,...

Luni, puțin peste un sfert din lucrătorii din mina de platină din Africa de Sud unde au fost uciși vineri 44 de oameni în timpul unor confruntări violente s-au întors la lucru, după ce compania care o deține, Lonmin, a amenințat că va concedia în jur de 3.000 de greviști dacă nu vor veni la muncă.

Un grup de investigatori înființat de președintele Jacob Zuma este de asemenea așteptat la mina Marikana, de mari dimensiuni, situată la aproximativ 100 de kilometri nord vest de Johannesburg, unde 34 de mineri înarmați cu sulițe, mașete și pistoale au fost uciși de focurile polițiștilor, retrezind amintiri ale violențelor din perioada apartheid-ului, relatează Reuters.

Alte zece persoane au fost ucise vineri înainte de incidentul de mai sus, inclusiv un reprezentant al Sindicatului Național al Minerilor, ucis cu mai multe lovituri de cuțit.

„Prezența a fost întâi scăzută, dar acum a crescut la 27 la sută. Dar nu este clar dacă greviștii se întorc,” a declarat un purtător de cuvânt al Lonmin. În jur de 3.000 de greviști de la al treilea cel mai mare producător de platină au primit un ultimatum de a se prezenta la muncă, fiind concediați în caz contrar.

Greva a început ca urmare a unei bătălii pentru membri între Sindicatul National al Minerilor și Sindicatul Asociației Minerilor și Constructorilor, care l-a acuzat pe cel dintâi că îi pasă mai mult de politică și îmbogătire personală decât de muncitorii din mină.