Agenți din armata rusă vin în România să inspecteze activitatea militară

Agenți din armata rusă vin în România să inspecteze activitatea militară
Foto: activenews.ro

Serghei Rîjkov, reprezentant al Centrului naţional rus pentru reducerea ameninţării nucleare, a anunțat că inspectorii militari ruși vor examina în perioada 14-17 septembrie activitatea militară în Elveția și România, informează Sputnik News, citat de ZF.

„Din 14 până în 17 septembrie, grupul de inspectori ruşi va realiza o inspecţie într-o regiune elveţiană, în cadrul Documentului de la Viena din 2011 privind măsurile de încredere şi securitate”, a susținut Serghei Rîjkov.

Inspecția va încerca să determine anvergura actrivității militare declarate în regiunea respectivă pe o arie de 15.000 de kilometri pătrați  și să confirme că nu există nicio activitate militară care, în mod normal, ar trebui anunțată oficial.

„În cursul acestei inspecţii, inspectorii ruşi se vor deplasa pe terenuri militare, vor asista la conferinţe de presă privind activitatea militară din regiune, vor obţine informaţii privind grupurile şi diviziile militare elveţiene mobilizate şi privind exerciţiile militare CONEX 2015, prevăzute în Elveţia în perioada 14-18 septembrie şi vizând asigurarea securităţii şi cooperării în caz de situaţii de urgenţă”, a mai declarat oficialul rus.

Rușii vor mai desfășura o inspecție în România și vor încerca să obțină informaţii privind activitatea militară a diviziilor române mobilizate şi privind exerciţiile militare HISTRIA-2015.

Tot mai multe acorduri au fost semnate privind dezarmarea, controlul armamentului şi măsurile de încredere în domeniul militar. Documentul de la Viena din 2011 prevede un schimb de informaţii privind forţele armate, proiectele de apărare sau bugetele militare. Statele membre OSCE fac schimb  de date privind anumite tipuri de activităţi militare, invită observatori şi organizează inspecţii.