Agenția Europeană de Mediu: Orașele din Polonia și din Italia au cea mai slabă calitate a aerului din Europa

Agenția Europeană de Mediu: Orașele din Polonia și din Italia au cea mai slabă calitate a aerului din Europa
foto simbol: Pixabay

Orașele din Polonia și din Italia sunt printre cele mai poluate din Europa, potrivit unui studiu care analizează calitatea aerului. La polul opus sunt orașele din Scandinavia și din regiunea Mării Balticr. Acestea sunt clasate pe cele mai bune, într-un top europeanau arătat noi date.

Agenția Europeană de Mediu (EEA) a lansat joi ultimul său clasament privind calitatea aerului în oraș, reiterând faptul că în unele orașe poluarea aerului continuă să prezinte un risc pentru sănătate, scrie euronews.

S-a estimat la sfârșitul anului trecut că 417.000 de cetățeni din 41 de țări europene și-au pierdut prematur viața în 2018 din cauza poluării aerului – cu 60.000 mai puțini decât un deceniu mai devreme, dar totuși „mult prea mari”.

O directivă europeană a stabilit concentrația maximă tolerată de particule fine în aer la 25 µg / m3, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are un ghid mult mai strict de 10 µg / m3.

Particulele fine sunt poluantul atmosferic cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește boala și moartea prematură.

Orașul european cu cea mai bună calitate a aerului din ultimii doi ani sa dovedit a fi Umea în Suedia, unde concentrația de particule fine este în medie de 3,7 µg / m3. Este urmat de Tampere în Finlanda (3,8 µg / m3) și Funchal, Portugalia (3,8 µg / m3).

De asemenea, figurează în top 10: Uppsala și Stockholm din Suedia; Tallinul Estoniei și Narva și Tatu; Orașul Bergen și Trondheim și orașul spaniol Salamanca.

Între timp, orașul cu cea mai proastă calitate a aerului sa dovedit a fi Nowy Sacz în Polonia, cu o concentrație medie de particule fine ajungând la 27,3 µg / m3. Cremona din Italia (25,9 µg / m3) și Slavonski Brod (25,7 µg / m3) din Croația.

Alte patru orașe poloneze (Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory și Cracovia), precum și alte trei orașe italiene (Vicenza, Brescia și Pavia) și orașul bulgar Veliko, ocupă restul celor mai proaste 10 orașe.

Pentru a compila lista, SEE a folosit concentrația zilnică de particule fine din 300 de orașe pentru a calcula o concentrație medie anuală. Au fost incluse doar orașele care au comunicat cel puțin 75% din acoperirea datelor temporale.