Alegeri locale 2020. Cum arată afișele electorale ale candidaților la Primăria București: promisiunile pentru bucureșteni

Românii sunt așteptați la urne pe 27 septembrie pentru a-și alege liderii locali. Cea mai importantă cursă electorală este cea pentru Primăria Capitalei, unde, nu mai puțin de 18 canididați aspiră la postul de primar general al Bucureștiului. Gabriela Firea (PSD) încearcă să obțină un nou mandat în fruntea Capitalei. Principalul său contracandidat este Nicușor Dan, care a intrat în cursă ca independent, susținut de PNL și USR-PLUS. În bătălia pentru fotoliul de primar, pe care l-a mai ocupat și în trecut, a intrat și fostul președinte Traian Băsescu, actual europarlamentar PMP. Și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, și-a depus candidatura pentru funcția de edil general. Campania electorală pentru alegerile locale a început, oficial pe 26 august, însă Capitala a este împânzită de câteva săptămâni bune cu afișele candidaților, fiecare cu propriile promisiuni pentru electorat.

Gabriela Firea candidează sub sloganul ”Forță, Iubire, Realitate, Eficiență, Adevăr”

După patru ani în fruntea Primăriei Capitalei, Gabriela Firea încearcă să obțină un nou mandat de edil general. Candidata PSD se prezintă în fața alegătorilor cu un slogan format dintr-un acronim al numelui său: „Forță, Iubire, Realitate, Eficiență, Adevăr”. De altfel pe acest acronim mizează Firea și în mesajele de pe afișele electorale din București. Ea promite că, într-o perioadă în care „se fac și se desfac alianțe politice electorale”, ea se aliază „doar cu oamenii”.

”Mă aliez doar cu oamenii! Este singura legătură care contează! Singură care merită orice efort, orice sacrificiu! (…) La primărie, am deblocat și rezolvat probleme pentru oameni. S-au făcut multe, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut. Într-un oraș nu se termină niciodată problemele.

Important este să vrei și să poți să faci, pentru oameni, nu în avantajul tău. Pot și vreau să fac în continuare cât mai multe pentru oameni”, a precizat Firea atunci când și-a lansat sloganul de campanie.

”Am depus candidatura pentru cel de-al doilea mandat de primar general. Am făcut-o cu gândul la bucureșteni, ca și prima dată. A văzut că în ultima perioadă se practică gândul la cifre, la abuzuri, la autostrăzi suspendate… Nimeni nu vorbește despre oameni, cred că oamenii sunt cei mai importanți”, a mai spus Firea, atunci când și-a depus, în mod oficial, candidatura pentru Primăria Capitalei.

Nicușor Dan promite un ”nou București” pentru locuitorii Capitalei

Nicușor Dan a intrat în cursa electorală ca independent, susținut de PNL și USR-PLUS, iar promisiunea cu care vine în fața alegătorilor este cea a unui nou București. Nicușor Dan afirmă că își propune să schimbe administrația neperformată a Capitalei.

Potrivit acestuia, printre prioritățile sale se numără construirea unui sistem de semaforizare inteligentă în București, pe care susține că îl poate realiza în doi ani și care reprezintă o soluție pentru problema traficului din Capitală.

De asemenea, Dan promite o nouă relație cu mediul de afaceri, o relație„corectă și predictibilă”, precum și rezolvarea problemelor din Centrul Istoric.

Noul București este ”orașul în care te miști mai bine, respiri mai bine, câștigi mai bine. Orașul în care să-ți fie drag să trăiești”, promite Nicușor Dan.

„REvin la Primărie!”, mesajul de pe afișele candidatului Traian Băsescu

După ce a fost ales de două ori în fruntea Capitalei, la începutul anilor 2000, Traian Băsescu și-a depus din nou candidatura pentru funcția de edil general sub solganul „REvin la Primărie!”. Băsescu susține că vrea să termine proiectele începute pe vremea când a fost Primar General și că știe exact ce are de făcut.

Fostul președinte este de părere că principalele probleme ale Capitalei țin de poluare, sistemul de încălzire și trafic.

„Încălzirea. Încălzirea și apa caldă. Au rămas la stadiul la care le-am lăsat. (…) Trebuiau aduse în spatele noilor puncte termice centralele de cvartal, care să fie cuplate la unul-două-trei puncte termice, în funcție de numărul de blocuri. Asta e rezolvabil și se va întâmpla la scurt timp după începera mandatului. (…) Fondul problemei de poluarea, care trebuie rezolvată reducând pierderile de energie. Una dintre propunerile mele la Comisia de Mediu a PE a fost izolarea termică a blocurilor și a caselor. Atât timp cât blocurile pierd 20% din cantitatea de căldură, adică încălzesc atmosfera… Cei care produc energia asta consumă și ei și eliberează în atmosferă emisii de carbon. E una din soluțiile să diminuăm pierderile de căldură. Așa se va produce mai puțină energie termică pentru încălzire”, a declarat Băsescu atunci când și-a depus candidatura.

Cât despre problema traficului, Băsescu spune că ”la Piața Romană ai nevoie de pasaj subteran, la Arcul de Triumf e nevoie de pasaj subteran pe unul din sensuri, numai așa poți fluidiza traficul”.

De asemenea, Băsescu a promis că dacă va ajunge primar nu va demolaCathedral Plaza, ci va face toate demersurile ca aceasta să intre în patrimoniul Bisericii Catolice.

Călin Popescu Tăriceanu promite trecerea „De la Micul Paris, la Marele Bucureşti”, pe afișele de campanie

Programul cu care Călin Popescu Tăriceanu intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei a fost denumit „De la Micul Paris, la Marele Bucureşti”. Liderul ALDE susține că Bucureștiul ar trebui să renunțe la sistemul de termoficare centralizat, iar banii să fie folosiţi pentru subvenționarea achiziției de centrale individuale de apartament.

Totodată, fostul premier propune măsura gratuităţii pentru transportul public, iar ca măsură pentru decongestionarea traficului, vrea să încurajeze deplasarea cu bicicleta, trotineta electrică sau scuterul electric.

18 candidați în cursa pentru Primăria Capitalei

Iată, mai jos, lista completă a candidaților pentu funcția de primar general al Capitalei

– Gabriela Firea – PSD

– Nicușor Dan – independent, susținut de PNL și USR-PLUS

– Traian Băsescu – PMP

– Călin Popescu Tăriceanu – ALDE

– Ioan Sîrbu – Alianţa Pro Bucureşti 2020

– Ilan Laufer – Partidul Forța Identității Naționale

– Octavian Bădescu – independent

– Radu Octavian Moraru – independent

– Radu Ghidău – Partidul Alianţa Naţional Ţărănistă

– Alexandru Ion Coita – Partidul Republican din România

– John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română

– Cătălin Ioan Berenghi – independent

– Claudiu Richard Târziu -Alianţa pentru Unirea Românilor

– Bogdan Stanoevici – Partidul Social Democrat Independent

– Florin Călinescu – Partidul Verde

– Ileana Daniela Nănău – PRM

– Magdalena Valentina Bistriceanu – Partidul Ecologist Român

– Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

Urmăriți B1TV.ro și pe
`