Alegeri parlamentare 2020 în diaspora. Când se deschid secțiile de vot și care este programul lor

Alegeri parlamentare 2020 în diaspora. Când se deschid secțiile de vot și care este programul lor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României a stabilit alegerile parlamentare 2020 pentru data de 6 decembrie. Cetățenii români din diaspora vor putea vota timp de două zile.

Când se deschid secțiile de vot din diaspora și ce program vor avea

Sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie sunt zilele în care cetățenii români din străinătate își vor putea exercita dreptul constituțional, în intervalul orar 07:00 – 21:00.

Posibilitatea de a vota două zile reprezintă un proiect hotărât în urma votului în Parlament. Acesta a trecut cu 184 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 4 abțineri.

Care vor fi primele secții de votare deschise în diaspora

Primii care vor vota, vor fi cetățenii români din Noua Zeelandă și Australia. Ultimii vor fi românii din coasta de vest a Americii de Nord. La alegerile precedente, doar românii din afara granițelor care au domiciliul sau reședința în alță țară și pot dovedi acest lucru au putut vota. Cei care se află în străinătate ca turiști sau în interes de afaceri nu au fost eligibili, condiție care cel mai probabil, va fi și în valabilă și în decembrie 2020.

Până în acest moment, Nigeria și Malta sunt statele în care românii nu vor putea vota, măsură de prevenție în contextul epidemiologic COVID-19.

Mai multe informații despre alegerile parlamentare din diaspora va oferi Ministerul Afacerilor Interne (MAE), pe site-ul oficial.

Peste 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare 2020

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.

Au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor. În total, 74 de candidaţi.

Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – care s-a înscris pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.