Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în turul II / REZULTATE PRELIMINARE (VIDEO)

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în turul II / REZULTATE PRELIMINARE (VIDEO)

UPDATE, 2 noiembrie, ora 00.05 –Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, rezultatele preliminare după numărarea voturilor din voturilor din 81,29% din secţiile de votare arată că Igor Dodon a obţinut 35.83% din voturi, iar Maia Sandu – 31,73% dintre sufragii, informează Agerpres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Următorii în clasament sunt Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 16,89%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), cu 7,60%, Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), cu 3,27%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,52% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea), cu 1,14%.

Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova au fost chemați duminică la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare Igor Dodon ar fi obținut 40,9% dintre voturi, în timp ce Maia Sandu a înregistrat 34,6% dintre sufragii. Acestea sunt rezultatele unui sondaj efectuat la urne de cei de la AfterPoll 2020.

Exit Poll: Care sunt primele rezultate ale turului I al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

„Patru mii de persoane au fost contactate, 2.522 de persoane își exercitaseră votul, iar 1514 au fost de acord să spună cu cine au votat”, au precizat aceștia, potrivit Unimedia.info. Rata de refuz a fost de 37%.

Secțiile de votare s-au închis la 21.00, ora locală, prezența la vot fiind de 42,73%. Până la ora 21.00 au votat 1.213.737de moldoveni. Alegătorii aflați la cozi la intrarea în secțiile de votare pot vota și după ora 21.00.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 noiembrie.

Foto:unimedia.info

Potrivit unui exit-poll organizat de Compania Intellect Group, Igor Dodon ar fi înregistrat 40,3% dintre opțiunile electoratului, în timp ce Maia Sandu ar fi fost votată de 30,4% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Primele reacții ale principalilor candidați, Igor Dodon și Maia Sandu

Imediat după închiderea urnelor, actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut o declarație de presă.

”În calitate de președinte de țară și candidat, mulțumesc tuturor angajaților instituțiilor statului și colaboratorilor poliției, CEC, instituții de stat de diferit nivel, vă felicit pentru că ați asigurat un proces foarte bun și corect, ați demonstrat profesionalism. Alegerile s-au desfășurat liber, democrat și corect”, a spus Igor Dodon.

O reacție a venit și din partea Maiei Sandu, care a vorbit desăre mai multe încercări de fraudare a alegerilor.

„Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduşi în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societăţii şi de provocare a cetăţenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenţi electorali a unor tehnici de fraudare diverse şi extinse ca frecvenţă”, a spus Maia Sandu.

Scrutinul s-a desfășuratîncondiții speciale, în contextul epidemiei de COVID-19. Purtarea măștii de protecție a fostobligatorieîn secțiile de vot, iar măștile au fostpuse ladispoziția alegătorilor de reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-au confruntatRenato Usatîi – Partidul Nostru (PN),Andrei Năstase -Platforma Demnitate și Adevăr, Tudor Deliu – Partidul – Liberal Democrat din Moldova(PLDM), Igor Dodon – candidatindependent, Violeta Ivanov- Partidul “Șor”(PPȘ),Maia Sandu- Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS), Octavian Țîcu- Partidul Unității Naționale(PUN) și Dorin Chirtoacă- Blocul electoral Unirea (BeU).

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.