Aleksandr Lukaşenko: „Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania”

Aleksandr Lukaşenko: „Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania”

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că țara sa își va închide frontierele cu Polonia şi Lituania.

Belarus închide frontierele cu Polonia şi Lituania

„Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi. Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război”, s-a adresat Lukașenko țărilor vecine, anunţând închiderea frontierei vestice a Belarus.

La fel ca alte state, Polonia şi Lituania au denunţat alegerile din 9 august, care l-au dat câștigător (din nou) pe Lukașenko, aflat în fruntea țării din 1994.

Protestele care macină Belarus continuă

Belarus este măcinată de o profundă criză politică din 9 august, când autoritățile l-au declarat câșigător al alegerilor prezidențiale pe Aleksandr Lukașenko, la putere încă din 1994. Rezultatul oficial a fost puternic contestat în stradă, protestele fiind reprimate violent de forțele de ordine controlate de actualul președinte.

Mai mulți oameni au murit, sute au fost răniți și peste 8.000 au fost arestați. UE a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor și că pregătește sancțiuni economice.

Statele Unite, Regatul Unit, Elveția și Uniunea Europeană, în numele statelor membre ale UE reprezentate la Minsk, au elaborat o declarație comună, în care condamnă utilizarea violenței și a represiunii în Belarus din ultima perioadă.

„Suntem solidari cu oamenii din Belarus, care solicită respectarea libertăților fundamentale și a drepturilor fundamentale ale omului prin alegeri libere și corecte. Suntem frapați de demonstrațiile pașnice continue în Belarus. Acestea arată hotărârea și curajul poporului belarus pentru a căuta schimbări democratice”, se arată în declarația comună.

De la alegeri, am asistat la utilizarea brutală și disproporționată a forței de către autoritățile de aplicare a legii împotriva protestatarilor pașnici și a cetățenilor obișnuiți. Am văzut dovezi ale numeroaselor răni care decurg din această utilizare a forței. Am fost informați despre nenumărate incidente de abuz și umilire a deținuților. Suntem solidari cu toate victimele violenței și abuzurilor. Ne alăturăm familiilor victimelor în întristarea lor. Cu durere și neîncredere am asistat la pierderea vieții, a suferinței și a încălcărilor demnității și dreptății umane în Belarus”, afirmă documentul.

Studenții din Belarus, arestați în universități

Mii de studenți au participat la proteste în Belarus pe 1 septembrie, prima zi a anului universitar, ca parte a unui val de opoziție față de disputata victorie electorală din 9 august a lui Lukașenko, despre care criticii săi au fost trucate.

Mai mulți studenți din Minsk, ce strigau lozinci anti-regim, au fost arestați de către agenți sub acoperire, care s-au infiltrat într-o universitate, scrie Reuters. Arestările au avut loc în clădirea Institutului Lingvistic de Stat din Minsk, care a avertizat studenții că va apela la poliție, dacă nu își vor opri protestele împotriva reelectării disputate a președintelui Alexander Lukașenko, de luna trecută.

Studenții cântau „Ai auzit oamenii cântând”, un imn de protest din musicalul „Les Miserables”, fluturând steagul alb și roșu, emblema opoziției.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne din Belarus a declarat că arestările au făcut parte dintr-un „proces administrativ” și nu au legătură cu protestele studenților față de regim.

Studenții arestați au fost ulterior eliberați din custodia poliției, după ce au fost acuzați de participare la proteste ilegale.

Tags: