Alertă de holeră în Republica Moldova. Avertismentul medicilor: „Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate”

Alertă de holeră în Republica Moldova. Avertismentul medicilor: Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate
Foto: Pixabay

Autoritățile din Republica Moldova sunt în alertă din cauza holerei. Bacteria periculoasă a fost descoperită pe o plajă de pe malul Nistrului.

Medicul Carmen Dorobăț a explicat că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID.

„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova.

Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, la Antena3.

Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă.

Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă.

Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate, iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”, a mai spus medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe