Alertă de tsunami în peste 20 de țări: Valuri de zece metri în Japonia, SUA, Rusia şi Australia

Alertă de tsunami în peste 20 de țări: Valuri de zece metri în Japonia, SUA, Rusia şi Australia
În urma cutremurului puternic care s-a produs vineri dimineaţă în Japonia, autorităţile din peste 20 de ţări şi mai multe insule din Pacific au emis alerte de tsunami. Potrivit CNN, lista include Rusia,...

În urma cutremurului puternic care s-a produs vineri dimineaţă în Japonia, autorităţile din peste 20 de ţări şi mai multe insule din Pacific au emis alerte de tsunami. Potrivit CNN, lista include Rusia, Indonezia, ţări din America Centrală, Chile şi statul Hawaii.

Crucea Roşie a avertizat asupra posibilităţii ca unele insule din Pacific să fie acoperite în intregime de valul tsunami, care este mai înalt decât ele.

Cutremurul violent de maginitudine 8,9 a lovit coasta de nord şi de est a Japoniei şi a fost urmat de valuri tsunami care au atins chia şi 10 metri înălţime. Pe lângă Japonia, au primit alertă de tsunami și orașe din SUA, Rusia şi Australia, fiind așteptate valuri la fel de înalte.

Sute de victime după catastrofa din Japonia

În Japonia, două oraşe lovite de tsunami au fost încghiţite aproape complet de ape. Mai multe clădiri au luat foc, iar zeci de maşini au fost luate de apă. Circulaţia trenurilor este paralizată, iar oamenii au evacuat clădirile.

Valurile uriaşe au pătruns până la 1,5 kilometri pe uscat, distrugând numeroase vapoare din porturi.

Aeroportul din Sendai, un oraş cu un milion de locuitori, aflat la 310 kilometri nord depărtare de Tokyo, a fost de asemenea inundat de tsunami. Potrivit Kyodo News, Aeroportul Narita din Tokyo a fost închis. Haneda, un alt aeroport important din capitală, şi-a suspendat activitatea.

Metroul din Tokyo a oprit şi el circulaţia, obligând pasagerii să folosească taxiurile. În plus, o rafinărie de petrol de la periferia capitalei a luat foc, iar staţiile nucleare au fost oprite.

Tsunami violent în Japonia