Autoritățile sanitare din Europa se așteaptă la o creștere a cazurilor de infectări cu noua variantă de mpox. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis că probabilitatea transmiterii susţinute în Europa este foarte mică, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control, potrivit Agerpres.
ECDC le recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie pentru persoanele care merg sau se întorc din zonele afectate de epidemie.
Pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu indivizi suspecţi de îmbolnăvire sau diagnosticaţi cu o infecţie mpox importată din Africa, riscul de infecţie este moderat, conform ECDC.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.
Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.