Alexandru Rafila va deschide lista de București a PSD la Camera Deputaților: „Lista de Buzău nu o deschid cu siguranță” / Ce spune despre posibilitatea ca alegerile să fie amânate (VIDEO)

Alexandru Rafila va deschide lista de București a PSD la Camera Deputaților: „Lista de Buzău nu o deschid cu siguranță” / Ce spune despre posibilitatea ca alegerile să fie amânate (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

Alexandru Rafila a confirmat, joi seară, în direct pe B1 TV, că el este cel care va deschide lista de București a PSD pentru alegerile la Camera Deputaților. „Lista de Buzău nu o deschid cu siguranță”, a afirmat medicul, după ce a precizat că Marcel Ciolacu, președintele formațiunii, „s-ar putea să fie primul pe listă la Buzău”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, primul pe lista de București a PSD la alegerile pentru Camera Deputaților

Întrebat de Tudor Mușat dacă, în opinia sa, este nevoie de amânarea alegerilor parlamentare, Alexandru Rafila a răspuns: „În acest moment nu pot să am o părere foarte bine conturată, pentru că eu încă mai sper că într-un interval de două săptămâni acest trend crescător să se inverseze și atunci, dacă într-adevăr ne trezim cu toții, mă refer la cetățenii acestei țări care până acum nu au considerat că e o treabă serioasă, pentru că mulți dintre ei au considerat și au respectat regulile pe de o parte, și într-adevăr cele câteva măsuri își arată eficiența într-un interval de două săptămâni, poate că stabilizarea numărului de cazuri, reducerea progresivă a numărului de cazuri internate la Terapie Intensivă și a deceselor va crea condițiile ca alegerile să fie ținute la termen. Dacă însă vom avea o evoluție crescătoare, chiar necontrolată a acestei pandemii, atunci sigur că va trebui să existe o decizie politică responsabilă legată de posibilitatea organizării alegerilor și, aș spune eu, de posibilitatea participării unui număr cât mai mare de oameni la procesul electoral, pentru că acesta este un mecanism democratic și nu trebuie limitat în niciun fel”.

Întrebat dacă el este cel care deschide lista PSD la Camera Deputaților, Alexandru Rafila a răspuns: „Da, în sensul că propunerea pe care mi-au făcut-o a fost să ocup prima poziție pe această listă pentru Parlamentul României”. Referitor la faptul că ar putea părea un pic neobișnuit ca numărul 1 pe listă să nu fie ocupat de Marcel Ciolacu, medicul a afirmat: „Da, bine, acum domnul Ciolacu s-ar putea să candideze… nu știu, știu că dânsul este din Buzău, s-ar putea să fie primul pe listă la Buzău”.

De asemenea, întrebat dacă asta înseamnă că el va deschida lista la București, Alexandru Rafila a subliniat: „Da, lista de Buzău nu o deschid cu siguranță”.

Alexandru Rafilaa explicat că „un specialist nu poate face nimic, dar mai mulți specialiști, din toate partidele politice, pot face foarte mult. Pentru că noi avem niște domenii tehnice, elaborăm legislație în Parlamentul României, iar consecințele și modul aplicării acestei legislații se resimt foarte mulți ani. Atunci, pentru zona Sănătății, avem niște datorii, dacă vreți. Cea mai mare datorie este reprezentată de celebra Lege 95, care reglementează întreg domeniul sanitar. Sunt nu mai puțin de 17 titluri în acea lege. Această lege elaborată în urmă cu 14 ani a suferit vreo 2.000 de amendamente, deci practic este altă lege decât cea care a fost inițial votată. Noi avem nevoie în momentul de față de câteva legi, care să reglementeze domenii esențiale. Legea sănătății publice (n.r. – unul dintre exemple), modul de organizare a sănătății publice, funcționarea sănătății publice, poate regionalizarea sănătății publice. Toate lucrurile acestea sunt foarte important să fie realizate în Parlamentul României, că până la urmă Parlamentul legiferează, și cred că eu pot contribui, dar bineînțeles nu numai eu, la elaborarea unei legislații care să fie și modernă, și aplicabilă, și utilă, și folositoare țării noastre”.