Ambasada SUA în România: Rusia a invadat Republica Moldova și nu a mai plecat, a invadat Georgia și nu a mai plecat, a invadat Ucraina și nu a mai plecat. Cine este agresorul? (FOTO)

Ambasada SUA în România: Rusia a invadat Republica Moldova și nu a mai plecat, a invadat Georgia și nu a mai plecat, a invadat Ucraina și nu a mai plecat. Cine este agresorul? (FOTO)
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a amintit, într-o postare pe Facebook, de invaziile armatei ruse în Republica Moldova (1991-1992), Georgia (1990, 2008) și Crimeea (2014). Postarea vine în contextul discuțiilor tensionate dintre NATO și Rusia, provocate de masarea de trupe și echipament militar rusesc la frontiera cu Ucraina.

„Rusia a invadat 🇲🇩 Republica Moldova în 1991-1992 … și nu a mai plecat.

Rusia a invadat 🇬🇪 Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 … și nu a mai plecat.

Rusia a invadat 🇺🇦 Ucraina în 2014 … și nu a mai plecat.

Vedeți un tipar aici?

Cine este agresorul?”, a transmis Ambasada SUA la București, pe Facebook:

Secretarul de stat al SUA, comparație între NATO și Rusia

Recent, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a ținut să amintească faptul că nu NATO a invadat Ucraina, Georgia și Republica Moldova, ci Rusia.

„NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în Republica Moldova împotriva voinței poporului său. Acestea sunt toate lucrurile, printre multe altele, pe care Rusia le-a făcut în ultimii ani”, declara Blinken, acum patru zile.

Noi exerciții militare rusești la granița cu Ucraina

Miercuri, Rusia a organizat exerciții cu trupe și tancuri lângă granița cu Ucraina.

De altfel, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat că Rusia își continuă consolidarea forțelor în zonă.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat oficialul NATO.

Stoltenberg a convocat pentru miercuri o întâlnire specială a ambasadorilor NATO cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia, în încercarea de a detensiona situația, dar ambele părți au așteptări scăzute în privința unui rezultat.