Ambasadorul Iranului, convocat la sediul MAE pentru discuții despre moartea suspectă a clericului Mansouri. Ministerul român s-a arătat surprins de reacția Teheranului în acest caz

Ambasadorul Iranului, convocat la sediul MAE pentru discuții despre moartea suspectă a clericului Mansouri. Ministerul român s-a arătat surprins de reacția Teheranului în acest caz
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe a transmis că, luni, ambasadorul Iranului la București, Morteza Aboutalebi, a fost convocat la sediul MAE pentru o discuție despre cazul cetățeanului iranian Gholam Reza Mansouri, decedat în București. MAE i-a comunicat diplomatului faptul că există o anchetă în desfășurare, iar rezultatele acesteia vor fi transmise părții iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare. Gholam Reza Mansouri, cleric și magistrat al regimului de la Teheran, acuzat în Iran de luare de mită, a fost găsit mort, pe 19 iunie, într-un hotel din București. El era acuzat de către militanții pentru drepturile omului de torturarea și încarcerarea unor jurnaliști critici la adresa regimului.

Discuții la Ministerul de Externe cu ambasadorul iranian Morteza Aboutalebi despre decesul lui clericului Gholam Reza Mansouri

Ministerul român de Externe a transmis printr-un comunicat faptul că Morteza Aboutalebi, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București, a fost convocat luni la sediul MAE pentru a discuta despre cazul cetățeanului iranian Gholam Reza Mansouri, găsit decedat într-un hotel din București, pe 19 iunie.

„Cu acest prilej, MAE a transmis șefului misiunii diplomatice iraniene la București că speța cetățeanului iranian face obiectul unei anchete în desfășurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat părții iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare. În acest context, MAE român a exprimat surprinderea față de comunicatul de presă emis de MAE iranian la 21 iunie a.c., precum și față de declarațiile unor oficiali de la Teheran cu privire la elemente care fac obiectul anchetei în curs menționate.

Totodată, MAE a evidențiat deschiderea constantă a autorităților române de a răspunde solicitărilor autorităților iraniene cu privire la cazul cetățeanului iranian amintit anterior”, a transmis Ministerul român de Externe, printr-un comunicat.

Potrivit site-ului Ministerului iranian de Externe, Teheranul a cerut, pe 21 iunie, ca „autoritățile române relevante să ia masuri imediate pentru a clarifica motivele morții lui Mansouri”.

„România trebuie să ne furnizeze dovezile şi documentele existente privind cauzele morţii. De asemenea, trebuie să ne dea explicaţii pentru că Mansouri n-a fost protejat în România. Guvernul acestei ţări e direct responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat”, a susținut și Ali Bagheri, cel care se ocupă de Relaţii Internaţionale în cadrul Ministerului de Justiţie iranian.

Clericul iranian Gholam Reza Mansouri a murit după ce a căzut de la etajul unui hotel din București

Gholam Reza Mansouri, cleric și fost magistrat iranian, acuzat în țara lui că a luat o mită de 500.000 de euro și că a torturat mai mulți jurnaliști, a murit după ce a căzut pe geamul unei camere de hotel din București.

El era pus sub control judiciar și trebuia să afle dacă urma să fie extrădat în țara lui sau nu. Organizaţia Reporteri fără Frontiere a cerut României să nu-l deporteze, pentru a răspunde acuzaţiilor referitoare la arestarea a 20 de jurnalişti în 2013. România nu are un acord de extrădare cu Iran.

Cazul lui Mansouri a fost preluat de Biroul Morți Suspecte și Omucideri din Culpă, din cadrul Serviciului Omoruri. Primele date arată că a fost vorba despre o sinucidere.

Ultima oră
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis